donderdag 28 januari 2010

Wees een held met mes of zwaard

Er zitten miljarden mesheften in de Noordzee. Je ziet ze steeds vaker op het strand. Helaas leeggepeuzeld door de meeuwen en de strand- lopertjes. Helaas, want ze zijn erg lekker, bijvoorbeeld even heel heet op de bbq of in een grillpan met een beetje knoflook, platte peterselie, scheutje witte wijn en wat verse citroensap.

In de winkel of de markt zie je ze in Nederland zelden, al worden ze wel gevangen voor de Italianen en Spanjaarden. De meeste van deze messen of zwaarden zijn tegenwoordig Amerikanen. De Amerikaanse zwaardschedes verdringen de andere schelpdieren.

Redt deze weekdieren en wees een held en bestel bij de viswinkel  of in een goed visrestaurant een bundeltje van die jongens. Je zult er geen spijt van hebben.

Tussen de Amerikanen kun je op het strand van Terschelling, volgens Gerrit Doeksen, op dit  moment tussen paal 1 en 4 helmkrabben vinden. Deze jongens laten zich normaal gesproken zelden zien op het strand. Ze leven in de Noordzee en mogen zich graag ingraven. Het wad vinden ze maar niks. Gek hè.

foto van Gerrit Doeksen

Geen opmerkingen: