vrijdag 22 januari 2010

Pindarevolutie geeft vrouwen macht


Mooi nieuws uit Senegal. De man/vrouwverhoudingen zijn daar volledig aan het schuiven. En dat allemaal door de handel in pinda's.

De Senegalese economie draait voor een groot deel op de pinda's. Traditioneel lag de  macht  van de pinda-industrie bij de mannen en die leunden fors op de subsidies van de overheid.

Rob Vreeken schrijft in de Volkskrant dat op aandringen van het IMF de subsidies stopten en de pindamarkt werd geliberaliseerd.  De boeren moesten voor hun investeringen naar de bank en die vonden en vinden alleen de vrouwen kredietwaardig. De vrouwen vormden samen spaargroepen en namen de handel succesvol over.

En als je slim genoeg bent om een eigen bedrijf te leiden, dan kan je ook wel dorpshoofd worden.... De mannen zien het gelaten aan en eten ondertussen een handje vol met pinda's.
Als eerbetoon aan de vrouwen van Senegal een recept van pindasaus.

Pittige pindasaus
pindakaas
water
ketjap manis
kerrie
sambal oelek
djinten
gember
seroendeng
knoflook
kokos/santen
koenjit

Verwarm het water en meng alle ingredi├źnten in een pannetje. De kokos zorgt voor het binden van de saus, doe het er voorzichtig bij. Proef een paar keer om te bepalen of de saus naar jouw smaak is.

Geen opmerkingen: