zaterdag 16 januari 2010

Appeltje voor de dorst

Eva wist wel wat ze deed toen ze haar tanden in een appel zette. Een mooie appel, zoals deze van  kunstenaar Bianca van 't Wout - Rutjes, zorgt ervoor dat je hem wil bezitten. Dat je de sappige schoonheid kan proeven op je tong. Puur al goed,  maar nog lekkerder is het , als de appel wordt gecombineerd met  kip of parelhoen.

 Parelhoen A La Normande met appel (4 pp)
1 parelhoen
zout + zwarte peper
125 gram boter
2 grote goudrenetten
1 eetlepel calvados
1,5 deciliter cider
0,8 liter room

Wrijf de parelhoen in met zout en versgemalen peper. Schil de goudrenetten en stop een halve appel in de buikholte. Braad de parelhoen in een braadpan in de boter aan alle kanten licht goudbruin, boven niet al te fel vuur. Keer regelmatig en zorg dat het stukje appel er niet uitglipt. Bedruip regelmatig met braadvocht.Snijd de resterende 1,5 appel in plakken. Neem de vogel na een half uurtje uit de pan en leg de plakken appel in de braadboter. Zet de parelhoen op de plakken appel, temper het vuur tot laag en laat de parelhoen, nu met een deksel schuin op de pan, nog een drie kwartiertjes sudderen.

Zet afzuigkap uit als die aanstaat. Verwarm een lepel calvados boven een gasvlam en houd dan de lepel schuin,tot dat de vlam erin slaat.Laat de brandende calvados over de parelhoen lopenen laat de vlammetjes rustig uitbranden.Neem de vogel uit de pan. Giet decider bij het braadvocht en meteen de iets voorverwarmde slagroom. Roer goed door, leg de parelhoen er weer bij en laat het geheel nog enkele minuten sudderen. Laat de saus niet meer aan de kook komen.

En de rest van de cider drink je natuurlijk aan tafel op.

1 opmerking:

Bianca zei

Hoe je je best moet doen de halve appel niet uit de hoen te laten floepen; Ik zie het heel plastisch voor me, prachtig! Zie met weinig moeite de kok van the Muppets door het beeld rennen.
Enneh die appel, tja....daar is het gedonder mee begonnen.
Leuk dat je em gebruikt hebt.

Bianca.