maandag 31 maart 2014

Stadsgroente: Drie keer wassen

Zelf sla of groenten kweken op je balkon of tuintje in de stad is een helemaal in. Mooi slowfood, dichtbij de natuur, lekker bij de hand. Maar of het ook gezonder is? Was het minstens drie keer met iedere keer nieuw schoon water. Al het fijnstof van auto's, bussen en industrie bevuilen jouw mooie groenten. Gelukkig trekt het niet in de groenten, maar kleeft het lood en andere fijne schadelijke deeltjes zich vast aan de buitenkant. Drie keer wassen en je bent thuis

Vandaag toch maar groenten van buiten gehaald, voor een mooie luchtige salade van venkel en zeekraal. Past goed bij het mooi weer en lekker met stevig brood en boter met zeezout. Maar het past ook heel goed bij een (gebakken) visje.

zeekraalsalade
1 ons zeekraal
rode ui
1 kleine venkel
rucola
half handje peterselie
1 tl Dijon mosterd
1 el sherryazijn
drupje citroen
beetje basterdsuiker
zout en peper
4 el goede olijfolie

Verwijder evt. harde stukjes van de zeekraal; die zie je zo zitten: die zijn iets bruin van kleur. Blancheer de zeekraal kort in ruim kokend water, ze moeten knapperig blijven. Spoel koud onder de kraan en laat ze goed uitlekken. Meng de zeekraal met flinterdun geschaafde venkel, flink wat rucola, in dunne schijfjes gesneden rode uit, gehakte peterselie. Maak een dressing van azijn, citroensap, olijfolie, mosterd, zout en peper en bruine suiker. Proef of het goed smaakt. Meng de dressing met de salade en garneer het ruim met peterselie. 

Geen opmerkingen: