zondag 15 januari 2012

Zomerse tarbot brengt Italië terug

Venetië lijkt ver weg, in de donkere maand januari. Ook al doet de zon de afgelopen dagen haar best. Maar met een paar kunstgrepen halen we Venetië zo naar Nederland. Een tafel vol met verhalen over verbeelding die boven komen bij de klassieke combinatie van groen basilicum, witte mozarella en rode tomaat; pasta met knoflook, olie, witte wijn, rood pepertje en een paar mosseltjes en (dank aan Jamie) een zonnige tarbot beladen met citroenschijfjes en een scheut prosecco.

We proeven en ruiken het land en zien de beelden terug: handen die reiken door de tafel naar een hond; ruimtes zonder muren en met nieuw licht, ratelende reuze projectoren met babyhoofden; verenwezens, witte jurken besmeurd met bloed, een gevangen vleugel en dansende mijnwerkers. Al deze Biennale-beelden vermengen zich met de lucht van de zee, de herinnering aan de prachtige sprookjesachtige stad en het zand van het strand van het Lido.

Proef mee en maak deze heerlijke tarbot. Geen goedkoop visje, maar niet voor niks de lieveling van menig topkok.

Siciliaanse tarbot met citroen, ansjovis, kappertjes en rozemarijn
4 moten tarbot, griet of heilbot
handvol rozemarijn (alleen de naaldjes)
olijfolie extra vierge
zeezout en zwarte peper
2 citroenen gewassen
handvol kappertjes
8 ansjovisjes
flinke scheut prosecco (witte wijn)

Verwarm de over voor op 200 graden. Kneus de rozemarijnnaaldjes in een vijzel om de smaak los te maken. Doe er 6 eetlepels olijfolie bij en wrijf alles door elkaar. Sprenkel de helft over de vismoten en bestrooi ze royaal met peper en zout en leg ze op een bakplaat of een aardwerken schaal. Snij de citroenen in hele dunne plakjes en leg ze boven op de vismoten 3-5 per moot. Strooi de kappertjes er op en drapeer de ansjovisfilets op de vis. Sprenkel de rest van de olie over de vis. Bak de vis tussen de 15-25 minuten in de oven (25 met bot). Haal de vis uit de oven en giet er een flinke scheut prosecco over. Laat het geheel 5 minuutjes rusten (afgedekt zodat het niet teveel afkoelt). Doe er evt. nog wat citroensap bij . Lekker met knapperige salade en ciabatta. Vergeet de saus niet bij het uit serveren.