zondag 9 maart 2014

Voorjaarszon nodigt uit tot improvisatie

Geluk zit in een warm zonnetje. Heerlijk lopen op het Noordzeestrand waar een kleine strandlopertje zich ver het strand op waagt; op zoek naar avontuur. Misschien wel naar de jutterman met zijn gele zuidwester van plastic op, terwijl de eerste peuter naar de waterkant dribbelt, harder, harder weg van zijn moeder recht het zoute water in. Kleine keffertjes dagen grote onverstoorbare honden uit en verliefde stelletjes zijgen neer bij een mooie zachte duin.

Naar huis gaat het niet zo hard; een kleine strandfile. Het deert ons niets. De zwanen van de KLM vliegen rakelings langs, terwijl de grote rode zon afscheid van ons neemt aan de horizon. Snel nog een stukje scharrelkipfilet gehaald. Rozig en hongerig maak ik een maaltje klaar van de restjes uit de koelkast. En wat blijkt, de improvisatie pakt beter uit dan het zorgvuldige voorbereide recept van vrijdag.

Kipfilet in  een jasje van spek met rode biet, roodlof en geitenkaas
Kipfilet (125 gram pp)
ontbijtspek (4-6 plakjes per filet)
rode biet (2 pp)
roodlof (2 pp)
8 el granaatappelsapsiroop (biologische winkel/Turkse winkel) of een ander siroop van bv cranberry
6 el notenolie
zachte geitenkaas
peper en zout

Verwarm de oven voor op 175 °C. Verpak de bieten afzonderlijk in aluminiumfolie en pof ze in circa een uur gaar in de oven. Laat de bieten tot handwarm afkoelen in het aluminiumfolie en pel daarna de schil er af. Snijd de bieten in parten. Maak er een paar extra, je kan ze later in de week zo opnieuw gebruiken. Bestrooi de kipfilet met peper en een beetje zout. Omwikkel het spek om de kipfilet. Zet het spek, indien nodig, met cocktailprikkers vast .

Bak de kip rondom bruin op een redelijk hoog vuur. Draai daarna het vuur lager en braadt de kip in ruim 10 minuten gaar. Verwarm een grillpan voor. Halveer de roodlof in de lengte en bestrijk met olijfolie. Gril de roodlof op de platte kant tot de roodlof goudbruin gestreept is.

Verwarm intussen een scheutje olijfolie in een antiaanbakpan, rooster de bietjes tot ze licht kleuren, schenk er granaatappelsiroop bij en karamelliseer ze op middelhoog vuur tot de siroop om de bietjes gaat zitten.

Haal de bietjes uit de siroop en leg ze op een mooie schaal. Voeg aan de achtergebleven siroop notenolie toe en kook het een beetje in.

Verdeel wat kruimige geitenkaas over de bietjes en dan wat van de zoete saus. Leg de gegrilde lof naast de biet. Lekker met goed brood of rösti.

Geen opmerkingen: