vrijdag 14 maart 2014

Oesters houden van windmolens

Platte oesters kun je nauwelijks meer vinden in de Noordzee. Alleen in Zeeland in het Grevelingenmeer en in de Oosterschelde zijn er nog oesterbanken. Maar er is hoop. Deze oester lijkt windmolenparken in zee een fijn vestigingsplek te vinden. De eersten zijn al gesignaleerd bij het windmolenpark IJmuiden.

Onderzoeksbureau Imares wil samen met een aantal andere partijen proberen de platte oesters in ere te herstellen door nieuwe oesterbanken voor platte oesters (belot) aan te leggen. Ze denken dat de bestaande en toekomstige windmolenparken aan onze kust het meest kansrijk zijn.


De platte oester is een hele andere soort dat de creuse, ook wel kromme oester genoemd. De platte is een klein prinsesje die niet snel groeit , zich moeizaam voortplant en snel bevattelijk is voor ziektes, maar wel heel smakelijk is en in vroegere tijden heel veel voor kwam. 
In de jaren zestig zijn ze hier bijna allemaal uitgestorven door ziekte en vervangen door de Japanse creuses, die sterk zijn, vlot groeien en zich graag voortplanten. Maar met een beetje geluk helpen de windmolens ons aan nieuwe voorraden platte. Tot die tijd eten we nog even creuses. Ook geen straf.

Oesters met een gelei van basilicum (vd Oestergirls)
12 creuses (niet te grote)
3 tomaten
2 fijngehakte blaadjes basilicum
zeer fijngehakte sjalotje
1/2 biologische citroen
1/4 vel gelatine
1 theelepels sherry-azijn
zout en peper
grof zeezout

Ontvel de tomaten en halveer ze. Verwijder de pitjes boven een kom zodat het sap bewaard blijft. Zeef het vocht. Snij de tomaten in blokjes. Schil de citroen. Blancheer het schilletje 30 seconden in koken water en snij het in stukjes.Week de gelatine in koud water.

Open de oesters, snij ze uit de schelp en bewaar het vocht. Doe het oestervocht in een pan met 4 cl van het tomatensap, de stukjes citroenschil en een paar druppels citroensap. Breng aan de kook. Knijp de gelatine uit en laat het oplossen in de saus. Peper en zout toevoegen en laten afkoelen.

Meng de tomaten met de basilicum, een paar druppels sherry-azijn, de sjalot en zout en peper. Schep de tomatensla in de schelpen, leg er een oester op en lepel er wat koude gelei over. Zet dit 10 minuten in de koelkast.Maak op 4 borden een bedje van zeezout en verdeel de gevulde oesters,

Geen opmerkingen: