maandag 27 september 2010

Gefrituurd bier

Als je wil kan je werkelijk alles frituren. IJs, chocolade, bananen, marsen. Als je de olie maar flink heet laat worden kan je er van alles ingooien. In Noord-Engeland verwerken ze zelfs hele diepvriespizza's in de frituur. Het is maar wat je lekker vindt...

In het culinaire oord Texas houden ze ook heel erg van gefrituurd eten. Ieder jaar houden ze daar een wedstrijd en dit jaar gaat Mark Zable naar huis met de prijs voor het meest creatieve gerecht; gefrituurd bier. Drie jaar heeft hij er aan gewerkt onder het motto: waarom zou je bier drinken als je het ook kan eten. De alcohol blijft vloeibaar doordat het wordt beschermt door een pretzelachtig raviolideegje. Of het ook lekker is, vertelt het verhaal niet. De prijs voor lekkerste gerecht ging in elk geval naar een ander recept: een gefrituurde pastei.

Nu zijn we zelf ook niet vies van gefrituurd eten. Graag eet ik een bitterbal, frietjes, tempura of inktvisringetjes in een bierbeslagje. Niet erg orgineel, wel lekker.

Gefrituurde inktvisringen
200 gram inktvisringetjes
1 citroen
100 gram bloem
0,5 flesje bier
snufje zout
olijfolie

Spoel de inktvisringetjes schoon met koud water. Pocheer ze (water niet laten koken!) 5 minuten in water. Laat ze uitlekken in een vergiet en besprenkel ze met de helft van de citroen. Roer in een kom de bloem, het bier en het zout door elkaar tot een glad beslag. Verhit de olie en haal telkens zes inktvisringetjes door het beslag en bak ze in een paar minuten lichtbruin en knapperig. Laat de inktvis op een vergiet met keukenpapier uitlekken en besprenkel ze met de rest van de citroen.

Geen opmerkingen: