zaterdag 18 september 2010

Sprookjesfeest met kreeft

De geur van gekookte kreeftenschalen kruipt langzaam in onze neus als we Galerie Utrecht binnenlopen. Vreemd, schouderophalend lopen we door en we laten ons verrassen door de sprookjesachtige foto's van Jamie Baldridge die ieder een eigen verhaal vertellen terwijl je tegelijk een glimlach om je mond krijgt.

Waar wacht deze trotse vrouw met haar paraplu-enrok op terwijl de de regen haar niet lijkt te deren. Heeft de regenwolk haar uitgekozen of is het haar persoonlijke donderwolk?

De geur van lekker eten wordt steeds sterker. We krijgen zin om aan tafel te gaan met deze wonderlijke mensen om ze te vragen waar ze mee bezig zijn. Achterin de kelder blijkt waar de etensgeuren vandaan komen. Achterin, altijd aan het zicht ontrokken,  is een grote keuken die door foodjazzdjs wordt gebruikt om voor gezelschappen te koken. Iets om te onthouden.

En wat eten we thuis? We proberen een kreeftenrecept van ZTRDG uit dat deze maand een jaar bestaat.

kreeft met stamppotje van postelein en jus (2pp)
1 kreeft
400 gram geschilde nieuwe kruimige aardappels
3 el olijf olie extra vergine
250 gram postelein
1 teen knoflook
1 dl melk
chilipeper
50 gram zongedroogde tomaten
citroen
zout

Kook aardappels gaar in water en wat zout. Was de postelein. Verdoof de kreeften in de vriezer (als je levende hebt); een minuut of tien. Kook ze tien minuten. Snij ze in de lengte door midden. Prak de aardappels grof en meng er melk + olijfolie doorheen. Doe de postelein en fijn geraspte knoflook bij de aardappelpuree. Proef en voeg evt. wat zout toe. Hak de zongedroogde tomaat fijn en meng het met chili, citroensap, zout en een klein beetje olijfolie. Verdeel de stamppot op de borden, leg de halve kreeft erbij en sprenkel er wat van de tomatenolie over heen.

1 opmerking:

Elisabeth zei

Het recept ziet er erg uitnodigend uit. Wie weet ga ik het maken wanneer het postelein tijd is.

Jij vroeg je af wie het schilderij de magere keuken zou kiezen. Ik dus en tevens ook de vette. Twee voor de prijs van één, hihi.

Lees mijn bijdrage maar.

groetjes,
Elisabeth