Eén van de meest intrigerendste films waar eten een belangrijke rol in speelt is zonder twijfel La Grande Bouffe (zondagavond laat te zien bij de VPRO). Vier mannen hebben genoeg van het leven en besluiten zich dood te eten. Waarom blijft onbekend. Klinkt somber maar het is geen sombere film. Integendeel.
Decadent als aan het einde van het Romeinse rijk slaan de vrienden zich door de laatste uren van hun leven heen. Geld speelt duidelijk geen enkele rol; eten, drank en vrouwen worden in grote getalen aangevoerd. In de laatste dagen van hun leven nemen de heren het op het witte doek het er tergend langzaam van.
In een enorme taart worden ter perfectie de billen van de rondborstige prostituee gezet. Dat spreekt tot de verbeelding en vraagt om navolging. Lees het prachtige vermakelijke verhaal op de site van Piet Paaltjens.
Ook een belangrijk gerecht in de film is aardappelpuree, als "troostend" gerecht. Hoewel het de vraag is of je dit heerlijke gerecht nog lust als je de film hebt gezien hieronder toch een recept. Het geheim van een mooie aardappelpuree zit hem o.a. het gebruik van een pureeknijper in plaats van een stamper.
Aardappelpuree
750 gram bloemige aardappels zoals Irene, Resonant
beetje hete melk, evt aangevuld met wat room
(of boter en eieren)
(of een scheut olijfolie, dan geen melk! maar kippenbouillon)
nootmuskaat of rozemarijn
zout
Schil de aardappels (volgens de Dikke van Dam moet je het liefst de aardappels in de schil koken en dan later de schillen er af halen, maar dat is wel veel gedoe). Zorg dat ze in gelijke stukken opgezet worden met niet teveel aardappels. Zorg dat ze na het afgieten niet te nat zijn. Pureer de aardappels met een pureeknijper (soort grote knoflookpers). Voeg warme melk (room) toe. De melk moet heet zijn! Doe rustig aan met de melk, vooral niet teveel.Sla het met een garde door de puree (geen keukenmachine of mixer gebruiken dan wordt het kauwgum). Je kan er ook boter en 1 of 2 eieren door de aardappels heen slaan met een stevige garde en alleen melk toevoegen als het nog nodig is om de puree iets te verdunnen. Een mediterrane variant is met olijfolie en wat kippenbouillon.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten