zondag 8 augustus 2010

Amerikaanse vreemdeling zwemt hier

Rivierkreeftjes klinken exotisch maar zwemmen hier al eeuwen rond. In de middeleeuwen waren ze een belangrijke voedselbron. De oorspronkelijk Europese rivierkreeftjes zul je niet snel meer vinden want die zijn door een soort pest bijna verdwenen, maar de Amerikaanse variant komt hier een grote getalen voor.

Eind vorige eeuw kwamen ze steeds vaker voor in de netten van de vissers en nu wordt er soms zelfs gesproken van een ware plaag. Ze zijn nogal stads. Ze vertoeven vooral rondom  de zoete wateren van Amsterdam.

Slow American food uit eigen water. Bewerkelijk want klein en dus weinig vlees voor de moeite, maar met deze zalvende saus lik je wel bijna je eigen vingers erbij op. Slow genieten dus.

Rivierkreeftjes à la Nantua
32 rivierkreeften in de schaal
2 wortels
10 sjalotten
1 ui
2 teentjes knoflook
1 bouquet garnie
150 gr boter
25 gr bloem
1.5 dl room
0,5 liter droge witte wijn
1 klein glaasje cognac
klein blikje tomatenpuree
Cayennepeper
Zwarte peper en zout

Hak de groenten fijn, verwarm 100 g boter in een grote pan en laat de groenten er 15 minuten in kleuren
Was de kreeftjes en haal er de zwarte ruggestreng uit  Doe ze in een andere pan met een dikke bodem en bak ze rood of als je ze al gekookt hebt gekocht heel kort. Flambeer ze met cognac (neem een kleine sauslepel, giet daar cognac in, verwarm het voorzichtig boven een kleine vlam en als het warm is steek je de cognac in de brand en giet je de brandende cognac over de rivierkreeftjes. Zorg dat je de afzuigkap niet aan hebt staan!).

Voeg wijn, tomatenpuree, bouquet garnie, snuifje cayennepeper en peper toe en laat 10 minuten sudderen
Haal de rivierkreeftjes eruit en haal de koppen er af. Pel de staartjes of als je het leuker vindt om ze aan tafel te pellen laat de schaal om de staartjes zitten-  zet dan wel bakjes met lauw water en citroen voor je gasten klaar.

Leg de staarten apart. Zet een zeef boven een kom. Doe in de zeef de inhoud van de koppen van de rivierkreeftjes en het groentenmengsel; giet daar dan de saus over en duw die saus door het mengsel; giet de saus terug in de pan en breng aan de kook; zet het vuur laag; vermeng 25 g boter met 25 g meel
Voeg aan de saus toe, meng goed en laat nog 3 minuten koken Voeg vervolgens de room en de staarten toe
 Laat het nog een paar minuten sudderen. Als je het nog romerig wil kan je als je de saus van het vuur haalt nog wat boter toevoegen. Lekker met (zwarte) tagliatelle, brood en een frisse salade met kappertjes, sjalotje en citroenolijfolie en een glaasje Pinot Bianco.

Geen opmerkingen: