vrijdag 20 augustus 2010

AfterSailen met stoere sardines

Statig kwamen de grande dames, een tikkie laat zoals dat hoort, de hoek omvaren om tegen de achtergrond van duizenden belangstellenden hun schoonheid in volle glorie te tonen. Winnaar was de Italiaanse Amerigo Vespucci die groots en rank de anderen de ogen uitstak. Tegen het geweld van de klassieke schoonheden durfden ook een paar brutalen een compleet nieuwe outfit te tonen. Zowel de creaties Dwinger en Ecolution dwingen respect en bewondering af. Beiden Nederlandse ontwerpen.

Na een middagje zon, swingende matrozen op de Amsterdamse kades van het IJ hebben we zin in een echt stoer scheepsmaal. We kiezen de salade met sardines van Imko Binnerts uit IJmuiden uit het leuke kookboek Scheepsgerechten van Dorine de Vos die ook tekende voor de illustraties (ook de tevreden Neptunes is van haar).

Salade van Sardines met Parmezaanse kaas
4 verse sardines per persoon
2 ons rucola
4 tomaten
stokbrood
verse thijm
Parmezaanse kaas (gesneden met kaasschaaf)
olijfolie (1e persing)
1 citroen
1 gesnipperde sjalot
knoflook
'grof gemalen zeezout
gemalen zwarte peper
balsamicoazijn

Snijf met een mes de buik van de sardines open: verwijder de ingewanden. Besprenkel de vis met olijfolie, een beetje citroensap en wat grof zeezout. Bak ze op de bbq of anders in een koekenpan. Snij een paar sneetjes stokbrood af en besprenkel ze met olijfolie en tijm. Grill of bak ze krokant. Smeer ze daarna in met een doorgesneden knoflookteen.
Snij de tomaten in zessen. Bestrooien met de gesnipperde sjalot, zeezout, peper, azijn en olijfolie. Doe de tomaten  samen met de rucola op een grote schaal, leg de sneetjes stokbrood erbij en beleg ze met de dun gesneden Parmezaanse kaas. Leg de sardines op de salade. Aangeraden wordt om er een koel glas rose bij te schenken.

Geen opmerkingen: