maandag 16 augustus 2010

Kaasoorlog

Over Zwitserland kunnen we kort zijn. Mooie bergen maar er gebeurd verder nooit wat. Tot vandaag bleek dat ze al tien jaar in een kaasoorlog zijn verwikkeld  met de Fransen. Het gaat over de Gruyère een zoetig maar ook licht pittig kaas van de koe, die goed tot zijn recht komt in een mooie kaasfondue.

De snode Fransozen willen de Gruyère verfransen maar na tien jaar vechten voor de beschermde naam hebben ze het vandaag opgegeven. Gelukkig dan hebben die Zwitsers tenminste ook wat.

Gruyère blijkt een echte winnaar te zijn, vorig jaar heeft de kaas zijn grote gatenconcurrent Emmenthaler verslagen. 26.300 ton tegenover 23.480 ton. Je kan er het meer van Genève zowat mee vullen. In elk geval genoeg om al die pakjes kaasfondue bij de vuilnis te zetten. Echte kaasfondue is bijna net zo makkelijk en snel om te maken en echt veel lekkerder!

Kaasfondue
150 gram geraspte Gruyere
100 gram geraspte Emmenthaler
150 gram geraspte belegen Goudse
knoflook
zwarte peper
1 eetlepel maizena
3 dl witte wijn
beetje kirsch
stokbrood
champignons

Snij de knoflook doormidden en wrijf de knoflook in de kaasfonduepan (en anders een pan met een dikke bodem). Zet de kaasfonduepan op het vuur en verwarm de witte wijn. Zorg dat het niet gaat koken maar dat het etgen de kook aan zit.Voeg rustig, beetje bij beetje de kaas er in en laat het smelten. Meng de maizena met de kirsch. En voeg het papje toe aan de wijn en de kaas zodat het geheel bindt en een mooie zalvende fondue wordt. Dat is alles en nu lekker dopen met sneetjes stokbrood en champignons.

En niets laten vallen anders wordt het .. 'de stok, de stok. ..de zweep, de zweep of het meer in met gewichten en al (zie Astrix en Obelix en de Helvetiers)

Geen opmerkingen: