zaterdag 28 augustus 2010

Killer in Kimono

De goedaardige reus die de Japanners naar adem liet snakken is overleden. Wars van bobo's ging hij zijn eigen weg en in, soms wonderlijke, zinnen liet hij vanuit zijn eigen straat van zich horen. Hoofdschuddend keek hij van hoge afstand naar ons omdat we hem niet altijd begrepen. Reuzengedachten passen niet altijd in het het hoofd van de kleine machtsdenkers. Met dat grote machtige lijf leek hij te groot voor de gewone wereld van pakken en regels. Een beetje ongemakkelijk keek hij vanuit zo'n groot pak ons treurig aan.

Over zijn eetgewoontes is niet veel bekend. Ook al moet dat lijf toch dagelijks om eten hebben gesmeekt. In Japan hebben ze de bewondering voor hem nooit onder stoelen en banken gestoken. Vandaar een Japans voorafje voor de killer in kimono,  Anton Geesink.

Tonijn met peper en wasabimayonaise
250 gram tonijnfilet (zie viswijzer)
2 theelepels citroensap
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels gebroken verschillende peperkorrels merendeel zwart
geraspte schil van 1 limoen
plantaardige olie
0,5 theelepel wasabi
mayonaise
keukenfolie

Meng de sojasaus en het citroensap. Snij de tonijn een mooie gelijke delen  van zeker 3 cm dik en leg de delen in een mengsel van citroen en soja.  Meng de limoenschil met de geplette peperkorrels. en haal de tonijn er doorheen.
Verhit de olie in een koekenpan en voeg als de olie flink heet is de vis toe. Bak het heel kort je wil dat het vlees van binnen nog rood is! Haal de tonijn uit de pan en wikkel het meteen strak in de plastic keukenfolie zodat alle sappen goed bewaard blijft. Laat het afkoelen tot gebruik.
Meng de mayonaise en wasabi. Dien het samen op. Lekker met wat zwarte nepkaviaar (viskuit) en/of zeekraal.

Geen opmerkingen: