vrijdag 14 mei 2010

Vis op vrijdag

De katholieken hebben ooit bedacht dat vrijdag een dag is om vis te eten, zodat de gelovigen op die dag meer aan Jezus zouden denken. Geloof heeft soms rare kronkels, ik denk aan veel maar nooit aan Jezus als ik vis eet. Ook niet als dat toevallig op vrijdag is. 

Maar het kan geen kwaad om naar  de zeefdruk Vis op vrijdag van fotograaf/kunstenaar  Mischa de Muynck te kijken en ondertussen te bedenken wat voor lekker visje we vanavond klaar gaan maken.

Gegrilde visfilet met ansjovissaus  (4 personen,)
4 roodbaarsfilets
1 venkel
1 citroen
olijfolie
zout  en peper
0,5 blikje ansjovisfilets
1 eetlepel bloem
1 dooier

Maak de venkel schoon en snij de venkel in plakjes. Citroen schoonboenen. schil eraf raspen en uitpersen. Helft van sap met 1 dl olie en mespunt peper tot marinade kloppen. Voeg de citroenrasp en venkel toe aan de marinade. Vis droogdeppen en in de marinade leggen. Ca. 1 uur bij kamertemperatuur laten marineren.

In pannetje wat olijfolie verwarmen. Ansjovis klein snijden en met olie uit blikje in pan doen. Smoor de ansjovis in de olie in een minuut of twee. Bloem erdoor roeren. In kom dooier loskloppen met 2 eetlepels water, rest van sap en mespunt peper. AI roerende aan ansjovismassa toevoegen en blijven roeren tot gladde saus ontstaat. Pan van vuur nemen. laten afkoelen tot lauwwarm.

Filets uit marinade nemen en droogdeppen. Vis in ca. 8 minuten in een grillpan gaar roosteren.
Warm houden onder aluminiumfolie. Venkel uit marinade scheppen, in droge koekenpan in ca. 4 minuten gaar smoren. Op smaak brengen met zout. Venkel over vier wame borden verdelen. Visfilets erop leggen. Ansjovissaus in kleine kommetjes scheppen en naast de vis serveren.

2 opmerkingen:

Paul zei

Oh, deze klinkt goed! ga ik uitproberen. Alleen, een heel blikje ansjovis, is dat niet een beetje veel?

dagdagpaul

Sietske van Weerden zei

Ja is wel wat veel, al hangt het wel een beetje af van hoe zout de ansjovis is. Ik heb er een halve van gemaakt