maandag 3 mei 2010

Aardbeien onder druk

Eerlijk gezegd zijn we niet zulke toetjesmensen. Niet dat ik het niet lekker vind. Ik ben gek op ijs en chocolademousse maar meestal is het buikje al vol om er nog een toetje bij te hebben. Maar er zijn uitzonderingen.

Zeker als je net een nieuw apparaat in je keuken hebt gekregen. De sifon. En je op de markt prachtige aardbeien, zoals deze van de Zeeuw Adriaen Coorte (1705, te zien in het Mauritshuis), hebt zien liggen. Dat vraagt om een gecombineerde creatie. Oftewel aardbeien onder druk.

Espuma van aardbeien voor 4pp
(uit Espumas smaakmakende creams)
300 gram aardbeien (2 x 150)
1 citroen
50 gram suiker
1 eetlepel olijfolie
1,5 dl slagroom
paar blaadjes basilicum
- sifon en keukenmachine

Pers citroen uit. Maal de helft van de aardbeien fijn in de keukenmachine samen met de olijolie, suiker en de helft van het citroensap. Zeef het daarna zodat er geen stukjes achterblijven.
Schep de slagroom door het mengsel. En giet het aardbeienmengsel in de sifon. Plaats 1 of 2 gaspatronen (1 bij een sifon van een 05, liter en 2 bij een van een liter). Hou de sifon ondersteboven en schud hem flink. Zet het drie uur in de koelkast.
Snij de overige aardbeien in plakjes en scheur de basilicum in stukjes, Meng het samen met het citroensap wat nog over is. Pak een paar mooie glazen, bijvoorbeeld cocktailglazen. Spuit er een laag aardbeienroom in, dan een laag aardbeien en dan nog een toefje aardbeienroom.
Als je geen sifon hebt, kan je het ook maken door de slagroom op te kloppen en dan het aardbeienmengsel er doorheen te slaan (voorzichtig). Minder luchtig maar ook lekker. Net als een heel klein druppeltje Grand Marnier waar je nog een restje van over hebt.

Geen opmerkingen: