zaterdag 8 mei 2010

Parmezaan op de bank

Acht jaar betalen we nu met de Euro. Een stabiele munt die als snel door Amerika hatende landen als betaalmiddel werd overgeno- men.

Maar de toekomst van dit jonge betaalmiddel lijkt ongewis nu de markt volstrekt overstuur reageert op één onbeduidend economisch landje dat zijn financien niet op orde heeft. De schulden van het economisch veel belangrijker Californie zijn vele malen hoger, maar daar hoor je de beleggers niet over.

In Italië hebben ze al sinds de jaren vijftig een alternatief: de Parmezaanse kaas.  Er zou zeventien miljoen kilo Parmezaanse in de kluizen van de Italiaanse bank Credito Emiliano liggen.

Het gele goud ligt in twee gekoelde loodsen waar 440.000 kazen liggen met een waarde van 132 miljoen euro. Dieven hebben al geprobeerd om met een tunnel de kazen mee te nemen. Veel kaasboeren proberen door kaas als onderpand te geven de crisis te overleven.

Groene asperges met ravioli en Parmezaanse kaas (2pp)
500 g groene asperges
1 teentje knoflook
12 zwarte olijven zonder pit
3 zongedroogde tomaten in olie
 verse basilicum (à 15 g)
3 eetlepels olijfolie
zout
1 bakje ravioli 4 formaggi (250 g)
 geraspte Parmezaanse kaas

Asperges wassen en houtachtige uiteinden (ca. 2 cm) eraf snijden. Asperges in stukjes van ca. 4 cm snijden. Knoflook pellen en fijn snipperen. Olijven halveren. Tomaten droogdeppen met keukenpapier en in kleine reepjes snijden. Basilicum in reepjes snijden.
In wok 2 eetlepels olie verhitten en knoflook en asperges al omscheppend ca. 1 minuut fruiten. 1 dl water toevoegen en asperges in ca. 6 minuten beetgaar smoren. Tomaat en olijven erdoor scheppen. Intussen in pan water met snufje zout en 1 eetlepel olie aan de kook brengen en ravioli beetgaar koken. Ravioli afgieten en met basilicum door de asperges scheppen. Gerecht bestrooien met Parmezaanse kaas.

Ze denken er over om ook olijfolie en Parmaham als onderpand te aanvaarden.