maandag 20 december 2010

Zonnige chili met kidneybonen


Killing me softly with his song was in de jaren zeventig een hit die je werkelijke bijna liet stikken in de mierzoete tonen. De Fugees maakte er later een beter pruimbaar nummer van. Als je nu de radio aanzet, wordt je doodgegooid met eindeloze hoeveelheden kerstmuziek. Een beetje kerstsfeer één of twee dagen voor kerst is prima, maar al weken is de terreur nu bezig. Nog even en je stikt er in. Terwijl we deze opgelegde kerstsfeer helemaal niet nodig hebben.

Een zonnetje over de witte sneeuw tovert iedere stad en landschap om in een sprookje. Saamhorig wachten we met zijn allen op een trein, vliegtuig of glijden we met de fiets aan de hand door de straten. Als helden wordt je binnen gehaald als je de plaats van bestemming hebt bereikt. In dit affe landje moet je het avontuur wel een beetje willen vinden en dat lukt zo prima. Geen wonder dat ze in Australië ook sneeuw willen. Bovenstaande foto  is van een bed and breakfast ergens down under.

Gelukkig is de grijze lucht verdwenen en lokt de sneeuw; kom naar buiten. Op zoek naar een kerstboom en de ingrediënten voor een mooi stevig maal zonder teveel poespas maar wel met één zonnig tintje.

Chili con carne met gedroogde tomaat (van Jamie Oliver)
450 gram rundergehakt
2 uien
1 teen knoflook
chilipoeder (2 afgestreken tl)
1 verse rode peper (zonder de pitjes)
1 tl  komijn
zeezout
zwarte peper gemalen
olijfolie
0,5 kaneelstokje
2 blikken tomaten uit blik
200 gram zongedroogde tomaten op olie
2 blikken kidney bonen
yoghurt
olijfolie
lekker brood
(guacamole)

Gebruik een braadpan met een dikke bodem. Maal de uien en de knoflook fijn in een keukenmachine. Bak het uienknoflookmengsel zacht in de pan. Voeg gesneden rode peper, chilipoeder, komijn  en wat peper en zout toe. Voeg gehakt bij en bak het al roerend bruin. Maal ondertussen de gedroogde tomaat fijn in de keukenmachine. met een beetje olie uit de pot van de gedroogde tomaten zodat het geheel een mooie pasta wordt.

Voeg het toe aan het vlees samen met de tomaten uit blik, kaneel en een wijnglas water. Proef of er zout of peper bij moet. Breng het aan de kook en leg de deksel op de pan. Laat het 1,5 uur zachtjes sudderen. Doe na een uur de afsgespoelde kidneybonen erbij.

Tip maak het een dag van tevoren dan smaakt het de volgende dag nog veel lekkerder en tip 2 maak een dubbele hoeveelheid en vries die in. Serveer het met knapperige brood een frisse salade met wat rucola en een flinke klodder yoghurt. Ook lekker met guacamole.

1 opmerking:

Anoniem zei

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I enjoy seeing websites that understand the value of providing a prime resource for free. I truly loved reading your post. Thanks!