vrijdag 17 december 2010

Granaatappel in de sneeuw

Buiten is het wit, maagdelijk wit van de pas gevallen sneeuw. Wit als het tafellaken van dit schilderij. Bloedrood steken daarbij de granaatappels van Jan Nederlof af. Het rood van de ondergaande zon; van de frisse wangen van een jong meisje; van de belofte van erotiek en een intense smaak. Niet voor niks het lievelingsfruit van de Griekse godin van de liefde, Aphrodite, en misschien wel de werkelijke appel die Eva in haar mond nam in het Paradijs.

Je vindt de granaatappels in deze wintermaanden bij de Turkse of Marrokaanse groenteboer. En nu we daar toch zijn laten we ons zelf en de groenteman blij maken door flink in te kopen voor een mooie Mezze-maaltijd. In de Delicious van december staat een keur van inspirerende gerechtjes zoals frisse courgettekoekjes met een tahin-yoghurtsausje en kaasdriehoekjes van filodeeg samengesteld door Bill Granger. Hieronder één van deze recepten met natuurlijk.. granaatappel.

Aubergineschotel met granaatappelpitjes (6pp) 
3 aubergines
1 ui fijngesneden
3 knoflooktenen, fijngesneden
1 el geraspte gemberwortel
1 groene peper, fijngesneden
2 tl paprikapoeder
400 gram tomaatblokjes uit blik
400 gram kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
1 el appelstroop (granaatmelasse)
1 el verse munt
1 el verse peterselie
pitjes van een granaatappel
zeezout
olijfolie

Snij de aubergine in plakken van 1 cm. Bak ze, naast elkaar in een flinke laag olijfolie op middelhoog vuur zodat beide kanten goudbruin zijn (in meerdere keren). Laat de plakken uitlekken op keukenpapier. Schenk overtollige olijfolie uit de pan. En bak de ui, knoflook, gember, peper en paprikapoeder al omscheppend tot de ui glazig is. Schep de tomaat, kikkererwten en appelstroop (granaatmelasse) erdoor. Breng het geheel op smaak met zout. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed een ovenschaal met de helft van de aubergineplakken, daarover heen de helft van het mengsel van kikkererwten. Leg de rest van de aubergine over het geheel heen en schep de rest van de kikkererwten boven op. Zet de ovenschaal afgedekt 15 minuten in de oven. Serveer het met bovenop de munt, peterselie en de granaatappelpitjes.

Geen opmerkingen: