donderdag 9 december 2010

New York is net roquefort

Volgens Dali zou New York net een reusachtige gothische roquefort zijn. Vreemde vergelijking. Een uitleg heb ik niet kunnen vinden, behalve dat omdat hij van roquefort hield, de vergelijking introk en de stad vergeleek met het omgekeerde Egypte (geen piramides voor de dood, maar piramides voor de democratie om de dood te overwinnen).

Hij bezocht in jaren dertig deze fascinerende stad met geleend geld van Picasso, een bedrag dat hij overigens nooit terug betaalde. Daarmee werd een grote wens van deze surrealist werkelijkheid.

Hij was er zeer succesvol en verkocht meerdere schilderijen. Als hij vertrekt wordt er een groots surrealistisch bal voor hem georganiseerd met bijna naakte mondaine dames met hoeden als vogelkooien; een man in een bebloed nachthemd met een nachtkastje op zijn hoofd waarin kolibri's zitten verscholen; een gevulde badkuip op de trap die ieder moment over de gasten kan neer storten en een enorme gevilde os met een vulling van grammofoonplaten. Om een beetje een idee te krijgen, bekijk het filmpje van een diner met Dali in New York in 1941 met levende kikkers.

En dit recept zal, hij gezien zijn liefde voor roquefort, vast hebben gewaardeerd. Hij was zo wie zo een kaasliefhebber; de camembert inspireerde hem tot het maken van smeltende uurwerken.

Tomates au roquefort  (4 pp, vegetarisch, NRC Kookboek)
4 vleestomaten
4 sneden geroosterd witbrood
2 tenen knoflook
4 eetlepels zeer dun gesneden peterselie
zout + verse gemalen peper
4 eetlepels olijfolie
160 gram roquefort

Dompel de tomaten 10 minuten in kokend water, spoel ze af in koud water en trek het velletje er vanaf.
Halveer de tomaten horizontaal en verwijder met een lepeltje de zaadjes. Snij het brood in rondjes met een doorsnede gelijk aan die van de tomaten!

Hak de knoflook en de peterselie samen tot een zeer fijn mengsel. Bestrooi de tomaten van binnen met peper en zout. Bestrooi de holtes met het mengsel van knoflook en peterselie en sprenkel er wat olie over. Besprenkel ook de croûtons met olie en zet de tomaten erop de met de snijkant boven. Zet het geheel op de bakplaat en schuif deze in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius, tien minuten of tot de tomaten zacht zijn, maar niet botergaar. Prak intussen de roquefort fijn tot rulle kruimels, verdeel ze over de tomaten en zet het geheel nog 5 minuten terug in de oven tot de kaas gesmolten is en bubbelend heet. Direct serveren.

Geen opmerkingen: