vrijdag 24 december 2010

Kreeft belle vue

Vlakbij het prachtige hotel Metropole in Brussel ligt een oude bank. Onder de grond ligt een enorme bankkluis waar tegenwoordig de Havanna's uit Cuba op liefhebbers liggen te wachten. In december is de entree verlicht met vele kleine kerstlampjes en staat een vriendelijke neger de mensen vast op te wachten. Links zwemmen dikke kreeften rond in het water en op de bar staan oesters, kokkels en andere schelpdieren te lonken.

Om in de stemming te komen kan je aan de rechterkant vast een cocktailtje drinken. Binnen in de hoge ruimte zitten mensen smakelijk te eten. Voor de trap naar beneden staat een stier. Of toch een rendier ..of een omgekeerde kruiwagen te pronken. Achter ons wordt nog een fles wijn opengetrokken. Meerdere mannen op leeftijd met ingetrokken buikjes en nogal jonge juffrouwen aan hun zij werken schalen vol zeefruit wellustig naar binnen.

We weten weer waarom we graag nog een keer in  Belga Queen willen eten. Voor het geval je de weg naar het restaurant door de sneeuw en kou niet hebt gevonden in elk geval het recept van een van de hoofdmenu's; een klassieker. Nu alleen nog even een levende kreeft thuis zien te krijgen.

Kreeft belle vue
0,5 of 1 kreeft  van min 500 gram pp
2 uien, gesneden
3 wortels, gesneden
tijm
peterselie
scheut witte wijn
prei, gesneden
selderij
zwart gemalen peper
zout
laurier
mayonaise
cocktailsaus (mayo, ketchup, dikke room/creme fraiche, paprikapoeder, scheutje whiskey)

Maak een bouillon van de kruiden en de groente en witte wijn. Wees niet zuinig met de peper. Laat even trekken, door het in elk geval 10 minuten te laten koken. Leg de kreeft in het kokende water (eerst de kop). Zet het water na 2 minuten lager en laat de kreeft nog een minuut of 8 a 10 door sudderen (afh van het gewicht vd kreeft). Haal de kreeft uit het water. Snij de rug overlangs open  - begin bij de kop en dan richting de staart - en verwijder het darmkanaal en de maag eruit. Serveer het met mayonaise en cocktailsaus. Als er voor de eters geen kreeftbestek is, breek dan vast de poten zodat er geen kostbaar kreeftenvlees verloren gaat.

Geen opmerkingen: