dinsdag 2 november 2010

Parelhoen met sjalottenroomsaus

De poelepetaat of parelhoen is een wonderlijke beest. Prachtige gestippelde veren worden ontsierd door een ouwe nek vol rimpels, ontsierende lellen en uitpuilende ogen. De parelhoen van  kunstenaar Jasper van Oostland heeft een vriendelijke uitstraling - ondanks of dankzij de trui die hij aan heeft gekregen- maar meestal kijken ze redelijk agressief uit hun ogen.

 De parelhoen komt van oorsprong uit Afrika maar belanden al bij de Romeinen in de pan.Volgens de Grieken zijn parelhoenders eigenlijk treurende koningskinderen. Ze waren zo verdrietig over hun overleden broer dat Zeus ze in parelhoenders veranderden. De tranen stolde in de veren tot mooie witte stippen.

Parelhoen met sjalottenroomsaus (4 pp)
500 gram parelhoen
0,5 theelepel salie
0,5 theelepel rozemarijn
0,5 theelepel tijm
zout + peper
1 stengel bleekselderij
100 gram wortels
1 ui
3 sjalotjes
75 gram margarine
1 eetlepel olijfolie
0,5 liter witte wijn
zout en peper
kippenfond (minder lekker maar evt kippenbouillonblokje)
een achtste liter slagroom
boter
zout en zwart gemalen peper
aluminiumfolie

Kruiden mengen en bestrooien aan de binnenkant van het vlees. Buitenkant van het vlees bestrooien met zout en peper. Bleeksselderij, wortels en ui snijden. In een braadpan margarine en olie verhitten.Vlees in 15 minuten bruinbakken.Voeg de groente, wijn, fond, zout en peper toevoegen. Deksel op de pan en 45 minuten laten stoven.Vlees regelmatig bedruipen met het stoofvocht.

Sjalotjes fijnsnipperen en fruiten in een klein pannetje.Grote schaal voorverwarmen. Het vlees in de schaal leggen en afdekken met aluminiumfolie. Stoofvocht zeven boven een pannetje.Vocht flink  inkoken tot zeker de helft. Sjalotten toevoegen, Slagroom er doorheen roeren tot een lichtgebonden saus. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met aardappelpuree.

1 opmerking:

Paul zei

Oh, en ik heb parelhoen in de vriezer liggen!