maandag 22 november 2010

Focaccia: iedere dag feest

Uit meer dan meel, gist en olijfolie bestaat een focaccia eigenlijk niet. Als je wat verse gist haalt bij de bakker en die in je vriezer legt, kan je op ieder moment van de week zo een focaccia uit je oven toveren.

Voor bij de borrel, bij de lunch met een warme tomatensoepje of samen met de gegrilde groenten van vorige week. Eenvoudig klaar te maken, maar het kost wel wat tijd omdat het geheim van de focaccia voor een deel in het goed laten rijzen zit.

De oorspong van dit brood is lastig te achterhalen. De Etrusken zouden er al van gesmuld hebben. Anderen beweren dat Genua de bakermat is van de focaccia en dat de naam afstamt van het Latijnse woord focus wat haard betekent.

Focaccia met olijven en rozemarijn
300 gram bloem
160 gram (zwarte) olijven (taggia, andere door midden snijden)
goede olijfolie
170 ml lauwwarmwater
6 gram verse gist (1 zakje gedroogde gist)
1 theelepel zout
rozemarijn
grof zeezout

Doe de bloem samen met de olijven in een kom. Maak in het midden een kuiltje. Meng 1 eetlepel olijfolie met water, gist en zout. Giet het mengsel in het kuiltje en meng het tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg in een golvende beweging om er lucht in te krijgen. Zodra de kleur en de structuur mooie egaal zijn, besprenkel je het deeg met een scheutje olijfolie.Verdeel de olie zachtjes met je vingers door het deeg. Dek het af met huishoudfolie en laat het 35 minuten op een droge, warme plek staan.

Bestrooi het oppervlak van het deeg met meel en 'keer het" door telkens van de rand kleine stukken naar de tegenovergestelde kant van de kom te drukken zodat het meel geheel wordt opgenomen. Als je helemaal rond bent geweest herhaal je de handeling nog tweemaal (inclusief wat meel over het deeg heen). Schenk er opnieuw een straaltje olijfolie overheen, verdeel het weer met de vingers en laat het nog eens 35 minuten rusten.

Verdeel 1,5 lepel olijfolie in de bakvorm (ik gebruik een siliconebakvorm van 24 x 20). Rol het deeg uit en verdeel het gelijkmatig over de bakvorm. Zorg dat de olijven niet teveel uitsteken. Bestrooi het deeg met gehakte rozemarijn en wat zeezout. Druk heel licht gelijkmatige kuiltjes in het deeg. Dek het af met een schone theedoek en laat het nog een keer 10 minuten staan.Verwarm de oven voor op 225 graden. Schenk voor het bakken  gelijkmatig 1,5 eetlepel olijfolie over het geheel. Bak het brood in een minuut of16 minuten klaar. En smullen maar.

Geen opmerkingen: