maandag 29 november 2010

Frisse zuurkool uit de oven

John Dominis
Dankzij de Tartaren kennen we de zuurkool. Bij hun lange veroveringstochten namen ze fijngesneden witte kool mee in hun zadeltassen. Terwijl de paarden mijlen afrenden, volken werden veroverd, werd de kool in een paar weken gefermenteerd. Gelukkig bleken ze het lekker te vinden en kwam de zuurkool op het menu. Praktisch was het ook tijdens al die reizen naar verre oorden, want het bleek lang houdbaar.

Thomas Cook deed er ook zijn voordeel mee, want hij voorkwam scheurbuik op de lange ontdekkingstochten over zee, door zuurkool mee te nemen. De kool barst van de vitamine C, iets waar aan boord al snel tekort is. Maar iedere dag stamppot zuurkool gaat op den duur vervelen. Met de Tartaren in het achterhoofd maken we op een dag als vandaag  (waarin we ook wel wat vitamine C kunnen gebruiken) een variant uit de buurt van Rusland/Mongolië.

Zuurkool met komkommer
400-500 gram zuurkool
1 komkommer
knoflook
2 uien
2 ons beenham
1 ons oude kaas geraspt
champignons
1 kilo bloemige geschilde aardappels
zout
beetje melk, evt wat boter voor door de aardappelpuree

Laat de zuurkool uitlekken, snij de uitjes  en de knoflook fijn. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de champignons in plakjes, schil de komkommer en maak daar ook plakjes van. Doe de zuurkool in een koekenpan of wok en voeg de uien en knoflook toe. Bak dit samen op een groot vuur een minuut of 15. Zet water op en kook de aardappels.  Neem een ovenschaal en smeer deze in met boter.

Maak een dun eerste laagje zuurkool en bedek die met ham. Vervolgens de komkommer, de champignons en de geraspte kaas. Dan weer laagje zuurkool etc. Kaas is de laatste laag en dan gaat de schaal voor 20 minuten de oven in. Maak van de aardappels een smeuïge puree.

Geen opmerkingen: