zondag 7 november 2010

Gaudi's dieet

Sagrada Familia 1915
Eten heeft Gaudi nooit kunnen inspireren. Hij leefde op een streng vegetarische dieet van brood, water, olijfolie en wat groente. Met het idee dat de helft van de maag leeg moest blijven voor God. "Don't live to eat, eat to live", was zijn motto.

Zijn inspiratie kwam van de natuur in Catalonie. Hij wilde met zijn uitzonderlijke scheppingen dicht bij God komen zonder hem te evenaren. Zijn imposantste, niet zijn mooiste, werk is de Sagrada Familia. Een kathedraal voor de armen die nog lang niet klaar is en ondertussen al gerestaureerd wordt. Zelfs de Paus kan niet om deze koekenbakker heen.

Tijdgenoten van Gaudi, als Picassco, Dali, Orwell vonden hem maar een devote griezel met een creatieve wansmaak. Maar het gewone volk heeft hem altijd omarmd. En wie kan ook niet houden van zijn fantasierijke bouwsels, die misschien wel in zijn brein zijn ontstaan om de schaarste van het voedsel te compenseren.

Voor een dagje is zo'n dieet trouwens best te doen. Koop lekker brood, mooie rijpe tomaten, goede olijfolie, knoflook en wat zout.

Brood volgens Catalaans gebruik
stevig brood
rijpe smaakvolle tomaat
knoflook
evt wat zout.
olijfolie

Smeer het brood in met knoflook en tomaat en giet daar een beetje olijfolie op. Heel lekker en gezond.

Geen opmerkingen: