woensdag 6 oktober 2010

Vuurtoren zoekt zee

Hoog in de bergen van Zwitserland staat sinds kort een Hollandse vuurtoren te stralen op zoek naar grijze golven en schepen in nood. Ze staat op 2046 meter hoog bij het dorpje Tujetsch/Sedrun bij de oorsprong van de Rijn.

Met haar ritmische stralen verlicht ze de sneeuw op de toppen van de bergen en raakt ze soms het water van het meer van Genève. Maar haar verlangen reikt verder. Ze zoekt het zout, stoere zeebonken en haar vriend Neptunes.

Ze stuurt straaltjes hoop naar de zalmforellen (Omble Chevalier) in de  rivier  in de hoop dat ze de Noordzee zullen bereiken. In 2012 zal een schip haar verlangen proberen te beantwoorden.

Zalmforel
forse zalmforelfilet van ruim een pond (of twee kleinere)
2.5 dl. witte wijn (Pinot blanc)
1 sjalot
5 peperkorrels
2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
1 dl. slagroom
1 el. citroenrasp
1 tl. citroensap
Peper  en zout

Hak het sjalotje en kneus de peperkorrels. Kook twee deciliter wijn samen met het gehakte sjalotje en de gekneusde peperkorrels in tot er nog een beetje vocht over is. Zeef het vocht en laat het afkoelen. Bestrijk één kant van de vis met olie en bestrooi de vis met peper en zout. Verwarm de grill voor.
Doe ondertussen het ingekookte vocht samen met de eidooiers in een kom en zet deze kom in een heet waterbad (au bain marie). Klop de eidooiers op een laag vuur met tot deze dik en schuimig is. Schenk hier al kloppend steeds een beetje witte wijn bij en blijf kloppen tot een mooie gebonden saus ontstaan is. Als de saus niet pakt kan je de saus proberen te redden met een extra eidooier. Klop de slagroom door de saus en breng de saus op smaak met citroenrasp, citroensap, peper en zout. Houd de saus warm.
Leg de vis met de ingesmeerde kant naar boven op een bakplaat of met aluminiumfolie belegd rooster en grilleer de zalmforel de onder de voorverwarmde ovengrill in circa zes minuten gaar en mooi bruin. In de zomer kan je de vis ook op het houtskoolvuurtje van de bbq klaar maken

Geen opmerkingen: