zaterdag 16 oktober 2010

Hollandse garnaal op zijn Zweeds

Terwijl de zeeën steeds leger worden, is dit jaar de grijze of Hollandse garnalenvangst ongekend hoog; de prijs voor de garnalenvissers is ongekend laag. Als consument merken we er nog niet veel van, maar dat kan nog komen. Het grijze goud is veruit de lekkerste garnaal die er is. Haal op de markt of direct van de visser een flinke portie garnalen. Pel ze (en bewaar de schalen voor een mooi bisque) boven een krant. Een heerlijk prutswerkje met als beloning smaakvolle Hollandse garnaaltjes.

Gewoon vers al erg lekker. Maar met  een beetje cocktailsaus ook niets mis mee. Maar vandaag maken we een spannendere variant van dit ouderwetse voorgerecht. We houden wel van een mix van nationaliteiten. We denken zo maar dat een Zweeds tintje de Hollandse garnalen goed zal doen.

Garnalencocktailsaus op zijn Zweeds
0,5 eetlepel venkelzaad
beetje kerrie
3 eetlepels mayonnaise
2 eetlepels crème fraiche
theelepeltje mosterd
1,5 eetlepel ketchup
1 eetlepel jonge jenever
beetje worcestersaus
zout en peper
1 fijngesneden sjalot
verse dille klein gesneden
300 gram Hollandse garnalen (recept is voor 600 gram)

Alles behalve de garnalen door elkaar roeren. Serveer op een mooi bordje de garnalen met daarop wat saus en als garnering een dilletakje en evt. een dun schijfje citroen. Lekker met licht geroosterd wit brood zonder korstjes.

Geen opmerkingen: