maandag 26 april 2010

Uiensoepie


Zo'n eerste lenteweekend pakken ze niet meer van ons af. Meteen het water op. Met de trapkano op een lege Vuntus, daarna naar het terras. Ook nog avonds laat. En de dag daarna meteen weer. De zon verschuilt zich helaas nog een beetje achter de wolken maar een kniesoor die daar op let. Achter in de kast de koeltas opgeduikelt en naar buiten. Nu op maandag is de koelkast leeg en doen we het met de restjes. Om te beginnen met een uiensoepje en ter inspiratie een pentekening van. Nico van den Engel.

Uiensoep
uien in dunne ringen (ui per persoon)
3 tenen knoflook
(beetje chilipeper)
witte wijn (restje van gisteren)
(kippen)bouillonblokje
wat geraspte kaas
stokbrood per persoon 1 sneetje/oud brood geroosterd
zwarte gemalen peper
scheutje sherry
boter
meel
peper
(tijm als je hebt)
zout

Zet water op voor de bouillon.Verhit olie in koekenpan met dikke bodem. Bak de ui rustig lichtbruin, niet roeren; laten karamelliseren in minuut of tien. Neem er de tijd voor! Vuur lager en knoflook en chilipeper toevoegen.  Na 1 minuut wijn toevoegen, Laat de alcohol verdampen. Maak bouillon van het gekookte water en bouillonblok(jes). Voeg een flinke schip bouillon bij de uien. Voeg zout en zwarte peper toe. En laat het een half uurtje afgedekt (bijv bakpapier) sudderen  

(Als je de soep gebonden wil doe een klein beetje meel bij de gesmoorde uien en roer het rustig door elkaar na het half uur.)
Verwarm de oven voor en smelt de kaas op sneetjes stokbrood. Voeg de rest van de bouillon toe aan de uien. Evt smaak aanpassen met peper en zout en een klein scheutjes sherry. Maak croutons van het oude brood (niet teveel). Vul de kommen met de soep, wat croutons en beetjes kaas en leg de gegratineerde stokbroodsneetjes bovenop.


Meer recepten met restjes, kijk naar het foodblogevent van april Iets uit Niets, georganiseerd door Klary Koopmans.

Geen opmerkingen: