woensdag 24 maart 2010

Overleven tijdens een lowbudgetvlucht

Als je een uur of twaalf door de lucht heen vliegt, verlang je halverweg naar wat luxe. Maar dat zit er dit keer niet in. We wilden op een koopje weg, dus we zullen het weten. Een maaltijd, 2 kopjes thee en dat is het wel zo ongeveer en verder een B of C film. Maar we zijn voorbereid. We nemen een tas vol eten mee, drinken mag helaas niet meer.

Heel  geschikt voor onderweg is de Spaanse tortilla. (Spaanse tortilla's hebben overigens niets te maken met de Mexicaanse, behalve dat beiden zijn afgeleid van het Latijnse torte wat ronde taart betekent.) Zeker als we er een chorizoworstje in verstoppen. Ik heb er nu al zin in.

Tortilla met chorizo
1 kop olijfolie
4 grote geschilde aardappelen
4 grote eieren
1 grote ui
chorizo (als worst)
evt grof zout
koekenpan van 20-22 cm

Snij de ui in ringen. de chorizo in plakjes en de geschilde aardappels in plakjes van ongeveer 3 mm. Verhit de olie in de pan  en doe de aardappelschijfjes er één voor één in, zo dat ze niet aan elkaar gaan kleven. Leg na de eerste laag  uiringen over de aardappels en vervolgens de de chorizoplakjes en dan weer aard-appels. Bestrooi de laagjes evt  met wat zout. Laat dit langzaam op een middelmatig temperatuur garen (het is meer koken dan bakken). Draai de aardappels af en toe voorzichtig om. De schijfjes mogen niet aan elkaar vastkoeken. Ze zijn gaar als ze zacht zijn. Laat de aardappels uitlekken in een vergiet en vang de olie op. Wrijf de pan goed schoon, schraap alle stukjes eruit. Hij moet echt helemaal schoon zijn! Klop de eieren tot ze licht schuimig zijn. Doe de aardappels bij het eiermengsel zodat ze helemaal bedekt zijn door het ei (gebruik evt een pannenkoekmes). Laat het 15 minuten staan.
Verhit de olie in de pan en als het gaat walmen doe je het eieraardappelmengsel gelijkmatig in de pan. Temper de warmte tot middelmatige hitte en schud de pan regelmatig. Als de onderkant bruin begint te worden draai het geheel om met een bord samen met een beetje extra olie onderin de pan. De binnenkant moet vochtig blijven.
  (uit Tapaskookboek van Penelope Casas)

Geen opmerkingen: