De vorst is nog niet helemaal verdwenen maar wel voldoende om oesters te gaan plukken. In de Waddenzee is een experiment gestart om van de vangst van de Japanse oester een economische en een ecologisch succes te maken. Het rapen gaat met de hand en een gpslogger waarmee wordt bijgehouden hoeveel en hoelang de vissers bezig zijn. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan vallen deze oesters onder het label Waddengoud. Het bedrijf Meromar Seefoods is de eerste die in de Japanners in het Wadden-gebied investeert.
Vraag er naar als je in het Noorden bent en proef ze. Je kan ze natuurlijk ook zelf uit het Wad halen. Hoge laarzen aan, scherp mes mee en een emmer. En als beloning na een mooie dag een maaltje super verse oesters verschalken met citroensap of een lekker dressing met een sjalotje er in.
En dat allemaal zonder schuldgevoel. In de jaren zeventig werd deze Japanse oester, beter bekend als creuse, geïntroduceerd in de Zeeuwse wateren omdat het niet goed ging met de platte oester. Deze sterke soort vermenigvuldigde zich snel en maakt het andere schelpdieren lastig. Veel vogels houden wel van een oestertje maar krijgen deze jongens niet open. Als zijn er ondertussen meeuwen die er een truc op hebben gevonden en de Japanners op flinke hoogte op de dijk laten vallen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten