zondag 20 december 2009

Brrrr

Terwijl buiten alles bedekt is met een wollige witte deken en vlokken uit de grijze hemel de deken dikker en dikker maken, begint de verwarming veronstrustende kolkende geluiden te maken. Het borrelt en gromt en ondertussen ligt er op de boiler een flinke plas water. Angstvallig kijken we naarde c.v.. We bellen het servicenummer van de verwarmingsinstallatiebedrijf. "Ja dat lijkt me niet goed,ik zou hem uitzetten.""Komt dan iemand langs om hem te maken?", vraag ik hoopvol.
"Nee mevrouw, morgenochtend belt er iemand terug om een afspraak te maken", klinkt het niet erg gerustellend. En koud wordt het. Het elektrische kacheltje wat jaren geleden ooit is aangeschaft is onvindbaar. Gelukkig hebben we een keuken. De oven en de gaspitten gaan aan om de boel weer een beetje warm te krijgen. Toch zonde van al die energie, we kunnen we beter meteen een hartverwarmend soepje mee maken.

Soupe au pistou
prei
peterselie, rozemarijn, tijm, marjoraan, laurier
aardappel in blokjes
wortel
courgette
groentebouillon
tuinbonen
tomaten (evt pompoen, erwten)
schelpjespasta
zout
basilicum blaadjes
knoflook
zwarte peper
geraspte Parmezaanse kaas
olijfolie (goede)

Snij de ui(en) en prij dun. Fruit ze in olie in een pan met een zware bodem (eerst goed voorverwarmen). Op laag vuur in in een minuut of 10 gaar fruiten.Verse kruiden in een bosje toevoegen (Provençaalse kruiden) samen met heet water  en gesneden wortel, aardappel, courgette, laurier en zout. Groente zachtjes in een minuut of 10 bijna gaar koken (deksel op pan). Tomaten en pasta toevoegen en tuinbonen als ze vers zijn (uit blik op het laatste moment). Een minuut of 15 laten koken, kruiden en laurier weghalen. Evt meer water toevoegen. en proeven op smaak.
Voor de pistou: basilicum, zwarte peper, knoflook en kaas in een keukenmachine fijnhakken. Langzaam  de olijfolie draaiend toevoegen en in de koelkast zetten tot gebruik.
Soep serveren met een lepel pistou er bovenop.

Geen opmerkingen: