woensdag 16 juli 2014

De mosselen zijn terug

Twee weken geleden zou de nieuwe oogst Zeeuwse mosselen al in de winkel liggen, maar ze waren te klein en de liefhebbers moesten wachten, tot vandaag.  Nog zijn ze aan de kleine kant, maar dat mag de pret niet drukken. Een lekkere pan vol, ouderwets zoals we het kennen, op zijn Spaans  met chorizo en aardappels of met een lik kruidenboter uit de oven. Of nu de temperaturen snel oplopen met hete peper en kokosmelk...

Hete mosselen
2 k mosselen
blikje kokosmelk
stukje rode peper
1 stengel citroengras
1 el vissaus
stukje verse gember, fijngehakt
2 tenen knoflook
3 bosuitjes
2 djerek poeroetblaadjes
1 bosje koriander gesneden
scheut witte wijn
1 tl br basterdsuiker

Was de mosselen in koud water, boen ze schoon als er veel slik aan zit. Check de mosselen. Als ze niet dicht willen na een kort tikje, gooi ze dan weg. Hou de koriander apart..  Doe de kokosmelk en wijn in de mosselpan,. Snij de knoflook fijn en haal de zaadjes uit de peper en snij het in ringetjes. Snij de bosuitjes in ringen (tot het wit). Doe het citroengras, de djerek poeroetblaadjes, gember, rode peper, bosui, knoflook en de bruine suiker bij de kokosmelk. Twee minuten zacht laten koken. Kwartiertje laten rusten.

Zeef  het vocht én vang het op. Doe het kokosmelkmengsel terug in de pan. Voeg de vissaus en de mosselen toe. Op hoog vuur opzetten met deksel erop. Koken en omscheppen tot ze openstaan. Bestrooien met koriander. Lekker met (basmati)rijst en/of naan.

Geen opmerkingen: