dinsdag 19 juli 2011

Mossel aan de wandel

Een mossel lijkt een vrij statisch wezen. Ze zitten vast aan een rots of een scheepswand en lijken als ze die plek eenmaal hebben gevonden zich daar voorgoed aan vast te klampen. De minder gelukkigen rollen mee met de bewegingen van de zee op de grond in het zand.

Maar niets lijkt minder waar. Ze mogen graag een stukje kuieren en niet zomaar in het wilde weg nee met een doel. Ze zoeken elkaar op; gezellig en veilig. Ze hebben een eigen looppatroon, Eerst een paar korte stapjes in de buurt van de andere mosselen en dan een langere stap op weg naar het onbekende. Uiteindelijk vormen ze samen  in lange strengen een mosselbank. En dat allemaal zonder zicht.

De mosselen van Gerard Victor Alphons Röling hebben minder geluk, ze zijn uitgewandeld en in de pan beland. Ze zien er wel smakelijk uit. Mmm snel naar de markt voor een maaltje. Ditmaal extra lekker door ze na een kookbeurt even in de oven te leggen met een dot knoflookboter.

Mosselen zwemmend in de knoflook
mosselen
witte wijn of een scheut bruin bier
bleekselderij
(winter)wortel
ui
prei
zout
zwarte gemalen peper
boter
knoflook
bieslook
peterselie

Check de mosselen in een badje water. De mossleen die niet dicht willen, gooi je weg. Kook de mosselen op traditionele wijze in een grote pan met de groente en wijn/bier. Als de mosselen open staan, zijn ze klaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden.  Maak kruidenboter door boter, bieslook, peterelie, knoflook en wat zout met elkaar te vermengen. Haal de helft van de schelp van de mosselen weg zodat de mossel in de andere helft ligt. Leg de mosselen op de ovenplaat en geef iedere mossel een dotje knoflookboter. Even in de oven. Ook een mooie tapashapje.

Geen opmerkingen: