maandag 28 juli 2014

Zomers fris en pittig

De regen komt met tropische dikke druppels als een razende naar beneden. Het is binnen herfstachtig donker, terwijl we aan tafel zitten in een zomers jurkje en korte broek. Een natte tussenstop in een mooie zomer.

De aarde kan al dat geweld niet aan en duwt het water  terug naar boven. Nog even en de wijnflessen uit de wijnkelder drijven rond als vrolijke boodschappers op zoek naar dorstige kelen. We blazen vast een plastic roeibootje op zodat we straks de supermarkt nog kunnen bereiken. Ondertussen krijgt pootjebaden deze zomer een hele nieuwe betekenis.

Om ons te wapenen tegen het natuurgeweld en ons vast voor te bereiden op de zon die straks weer volop gaat schijnen, maken we een fris pittig gerechtje klaar uit de keuken van Jamie OIivier die een originele draai geeft aan de combinatie mozzarella, tomaat en basilicum, Let op dat je goede buffelmozzarella koopt, het verschil tussen saaie, smaakloze kauwgum en de zachte verrukking van een vers bolletje jonge kaas.

Limoni di Amalfi cotti al forna
2 biologische citroenen
2 bollen buffelmozzarella in plakken gesneden van een halve centimeter
8 blaadjes basilicum
4 ansjovisfilets
4 rijpe kerstomaatjes
zout en zwarte gemalen peper
1-2 gedroogd Spaans rood pepertje verkruimeld (zonder zaadjes)
Vetvrij papier

Over voorverwarmen op 200 graden/gasoven stand 6. Snij de kapjes van de citroenen, gooi die weg en snij de citroenen vervolgens doormidden. Haal met een scherp mesje het vruchtvlees uit de citroenen, zodat je 4 holle schillen overhoudt.

Leg een stukje vetvrij papier of citroenblad op een snijplank. Snij nu een stukje mozzarella af dat precies in de schil past. en leg er een blaadje basilicum op plus een halve ansjovisfilet en een half kersentomaatje. Bestrooi het met zout, peper en  wat Spaanse peper.. Dek het af met een tweede stukje mozzarella. Het citroenwieltje moet nu helemaal vol zijn. Leg alle wieltjes op de bakplaat en bak ze in 10-15 minuten in de voorverwarmde over tot de kaas pruttelt en de het geheel goudbruin is. Haal het uit de oven, laat het heel even afkoelen en serveer het aan tafel met geroosterde crostini.

Geen opmerkingen: