donderdag 26 december 2013

Feestelijk vegetarisch

Een hele uitdaging een uitgebreid feestelijk vegetarisch menu. Na het speuren in meerdere kookboeken en diverse sites blijk je toch op veel, beetje saaie voorspelbare gerechten uit te komen. Veel courgette en aubergine. Dat kan anders. De beste recepten van stal waarbij er veel diverse smaken in een mediterraan menu samenkomen. Oordeel zelf:

Starter (bij binnenkomst)
zelf gemaakte  focaccia

Amuse
Suppli oftwel gefrituurde risottoballetjes met een hart van gesmolten mozarella. Zie hieronder

Soep (klein kommetje)
Pittige linzensoep met limoen en kokosroom

Voorgerecht
Halve vleestomaat met roquefort  (twee halve is in dit geval een beetje veel)

Hoofdgerecht
Gemengde paddenstoelpasteitjes
Patatas bravas met aioli
groene asperges met een sinaasappeldressing

Dessert
Triffle van framboos, hangop, eiwit en kerstkransjes en vanille
chococlade truffels
(en als er nog plek is een mooie kaasplank)

Gefrituurde Risottoballetjes (Supli)
2 sjalotjes, fijn gesneden
olijfolie (ook om in te frituren)
125 gram risottorijst
1,5 dl witte wijn
7,0  dl groentebouillon
10 gedroogde tomaten
30 gram Parmezaanse kaas
20 gram boter
bloem
paneermeel
ei (los geklopt)
1 bol mozzarella
peper en zout

Verhit twee eetlepels olie in een pan met dikke bodem. Laat de gesnipperde sjalotjes op een laag vuur glazig worden. Voeg de rijstkorrels toe en roer ze om tot ze aan alle kanten een glans hebben van de olie. Giet er de wijn bij en laat die op een laag vuur verdampen, blijf roeren. Voeg de in kleine stukjes gesneden gedroogde tomaat toe. Giet er in delen de verwarmde bouillon bij. Blijf steeds roeren tot het vocht is opgenomen door de rijst. Ga door tot de rijst zacht is, maar nog een beetje beet heeft. Als de bouillon voor die tijd op is voeg dan heet water toe. Het moet een stevige risotto worden. Roer er van het vuur af de boter en de kaas door. Breng zo nodig de risotto verder op smaak met peper en zout. Laat de risotto afkoelen en een paar uur in de koelkast opstijven

Snijd de mozzarella in blokjes. Vorm met vochtige handen balletjes van de koude risotto ter grootte van een pingpongballetje. Het is zaak de bolletjes niet te groot te maken, anders smelt de kaas onvoldoende. Stop in het midden van elk balletje een stukje mozzarella. Haal de balletjes eerst door de bloem. Schut de overtollige bloem eraf. Wentel ze dan door het los geklopte ei en daarna door het paneermeel. Laat ze nog een half uurtje opstijven in de ijskast.Verhit de olijfolie. Frituur de balletjes in niet al te grote hoeveelheden tegelijk tot ze een bruin korstje hebben.

Geen opmerkingen: