dinsdag 16 oktober 2012

Windstilte

Hoog op de bergen kijken de windmolens in het land van Don Quichot machteloos toe. Geen wind op de plek waar het altijd waait. Tarifa, het zuidelijkste puntje van Spanje; surfersparadise. Maar nog geen zuchtje kan er vanaf.

Maar de zee laat zich niet van de wijs brengen en slaat met volle kracht op de rotsen en het zand. De zon schijnt door de golven heen. Het strand zelf is vrijwel verlaten op een enkele late blote badgast na. Surfers staan op een hoopje met hun hippiecampers op een duin te overleggen met een plank onder de arm. In de kom van het standje zijn de golven zo hoog dat je de wind niet nodig hebt. Ook zonder wind stuift het water van de golven omhoog.

Daar krijg je honger van, al vroeg op de dag. Biertje met een paar stevige tapas maar vast zoals een lekker stukje tortilla (in deze streek vaak met bovenop een groene asperge en tomatenmayonaise) of lekkere warme Spaanse frieten met aioli.

Patatas bravas met aioli
aardappelen
1-2  eidooiers (heel verse)
4 tenen knoflook
zeezout
evt. wat paprikapoeder
olijfolie om in te frituren
3-4 dl goede olijfolie
 beetje citroensap

Schil de aardappels en snij ze in ongelijke blokjes. Doe in een klein braadpannetje voldoende olijfolie zodat de aardappelsstukken onder komen te staan (niet teveel tegelijk).  Verhit de olie tot 150-160 graden en bak ze een minuut of 3-4 (ze moeten gaan sissen) .Laat ze goed uitlekken.

Maak de aioli door de eidooiers zeezout en knoflook met met een vijzel te mengen. Doe de eidooiers erbij en voeg langzaam een straalte olijfolie er al roerend bij. De massa moet dik worden. Als het echt niet pakt kan je er een extra eidooier bij voegen. Op smaak brengen met een drupje citroen en zeezout en evt. wat paprikapoeder.

 Bak de aardappels vlak voor het eten nog een keer in 170-180 graden tot ze een mooi geelbruin kleurtje hebben.

Geen opmerkingen: