zondag 13 mei 2012

Istanbul: New York van het Oosten

In deze stad zindert het, hier gebeurt het. Van een bouwcrisis is hier niets te merken. Overal verrijzen nieuwe gebouwen, de inwoners kunnen het zelf nauwelijks bijhouden. Net als het inwonertal; de stad zuigt iedereen naar Istanbul. Iedere dag komen er 500 mensen bij.

Vanaf het vliegveld rij je langs de machtige Bosperus en kom je reuzen van vrachtschepen tegen. In het centrum aan de Europese kant van Istanbul bruist het, op straat flaneert iedereen rond. Na een wandeling van 3 kilometer langs het modieuze Istiklal Caddesi, zoek je een visrestaurantje op in het licht vd hoge Galatatoren en kijk je uit naar de Aziatische overkant. In de steegjes rond het Taksimplein drink je met vrienden vast een glaasje voor je gaat dansen op de daken van Istanbul.
 
Voor de kleine trek kan je overal een heerlijk kopje linzensoep met limoen/citroen krijgen. Een vd oudste gerechten van de wereld. Haal Istanbul een beetje in je huis en trakteer jezelf op een kopje linzensoep.

Linzensoep met kokosmelk en limoen
250 g oranje of bruine linzen
400 ml blik kokosmelk
1 ui, gesnipperd
paar eetlepels olie
1 cm verse gember, gehakt
1 cm Spaanse peper, aan één stukje
1 teen knoflook, gehakt
1 eetl. tomatenpuree
1 stengel citroengras (sereh)
1 theelepel kurkema
1 limoen,
1 theel. bruine basterdsuiker
1 eetl. Thaise vissaus (nampla)
1 bouillonblokje

Verhit de olie in een soeppan en bak er de ui glazig in op niet te hoog vuur.Voeg dan de gember, Spaanse peper (onderste deel minst heet) en knoflook toe en bak tot de knoflook gaat kleuren .Doe de linzen in de pan met de kurkema, de kokosmelk, de tomatenpuree en het citroengras (grote stukken zodat je het er straks uit kan halen). Schenk er wat water bij zodat de linzen ruim onder het vocht staan.

Breng aan de kook en laat zachtjes 30 minuten koken, tot de linzen helemaal stuk zijn.Haal de peper en het citroengras eruit en pureer de soep eventueel met de staafmixer of druk de massa door een zeef. Breng het aan de kook en voeg het bouillonblokje erbij (proef daarna en voeg er evt. wat extra bouillonpoeder bij)

Rasp de limoen (mag geen wit mee komen); pers het sap uit. Zet het vuur uit en voeg de limoenrasp en de helft van het limoensap toe. Breng het op smaak met de bruine basterdsuiker en de vissaus. Voeg eventueel nog meer limoensap toe.

Geen opmerkingen: