dinsdag 11 oktober 2011

Hoop uit Italië


Een wereld vol verhalen met verontrustende verenmensjes met eigen beschermengels (Andreas Senoner), schrijnende schommels die onschuld vermoorden (Dellaclà ), dromerige zeeschepsels (Gregorio Giannotta) en  kwetsbare vleugels om het leven te onvluchten (Giorgia Tribuiani). Een greep uit zeer persoonlijke werken met een verhaal. Er is een nieuwe generatie jonge Italiaanse kunstenaars opgestaan.

Na een hele dag rond zwerven door de geweldige ruimtes van het Arsenaal kom je met een klein bootje in het achterste gedeelte en vindt je hun werk. Onderdeel van de Biënnale in Venetië maar ten onrechte niet terug te vinden in de catalogus. Met een hoofd vol van inspiratie lopen we naar buiten, richting de stad. Het zou een goed idee zijn om dit werk voor een tentoonstelling naar Nederland te halen.

Uit de lagune komt een mengsel van stad en zeelucht. Het groenblauwe water klotst tegen de kades. De voeten doen zeer van al dat lopen, Tijd voor een eenvoudig smakelijk mediteraan hapje.Een paar gefrituurde spierinkjes bijvoorbeeld. (In Nederland slecht te krijgen, ook al worden ze wel gevangen en hier vaak gebruikt als aas voor de vissers.)

Fritto di mare
250 gram spierinkjes
(en/of paar schoongemaakte pijlstaart inktvisjes/garnaaltjes/sardientjes)
peper
keukenpapier
100 gram bloem
citroenen

Meng de bloem met citroenschil en wat zout en peper. Wentel de spierinkjes in de bloem. Verhit de olie tot 185 graden. Frituur de visjes knapperig, licht bruin in kleine hoeveelheden. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer met stukken citroen.

Ook lekker met een sausje van mayonaise, kappertjes, peterselie en ansjovis.

Geen opmerkingen: