zaterdag 15 oktober 2011

Hoeveel zandkorrels liggen op een strand?

1001, 1002, 1003. Alle korreltjes op het strand van Cornwall worden geteld. Wetenschappers uit drie verschillende landen denken er vijf jaar mee zoet te zijn.

Hoeveel zandkorreltjes worden per dag meegeslokt door de rollende zee of juist neergekwakt? Sommige worden duinen andere reizen duizenden kilometers of blijven plakken aan mijn voeten en gaan mee naar huis. Doe dat overigens niet met de Obsidiaanzandkorrels van Hawaï want dan ben je vervloekt tot je iedere korrel terug hebt gebracht. Bouw liever een stevig zandkasteel. De juiste verhouding is 1 emmer water, acht emmers zand.

Hoeveel van die korreltjes zullen parels worden? Hoeveel korreltjes glippen bij de schelp van de oester binnen om een volledig metamorfose te krijgen als glimmende schoonheid? Een enkeling. En als het korreltje zich heeft gevestigd in een Japanse oester in Grevelingen moet het haast maken. Aan het einde van de maand worden de scherpe schelpen weggevist en bruut weggeschept door graafmachines.

Als ik in de buurt woonde wist ik het wel. Emmertje mee, oestermes in de aanslag en verorberen met een straaltje citroensap.

Geen opmerkingen: