zondag 23 oktober 2011

Eendenborst met rode wijn en peper

Is ze te vroeg? Had haar magere lichaam zo'n honger dat ze vast is aangeschoven aan de rij wachtende tafels? Of bevalt haar de esthetiek van de lege glazen, borden en tafels? Nee ze wacht op wat komen gaat. Ze heeft een mooie jurk aangetrokken, haar lippen gestift en denkt na over wat ze zo gaat bestellen. Haar minnaar is er al want de stoel is verschoven. Of is hij definitief vertrokken?

Sasja Bork heeft goed naar Edward Hopper gekeken.  Dezelfde desolate sfeer van vervreemding.
Haar passies zijn schilderen en koken. We gaan daarom vandaag ons best doen om deze vrouw te veroveren met een eendenborst in een saus van rode wijn en zwarte peper.

Eendenborst met een saus van peper en rode wijn
4 eendenborsten (met vel dan vel goed inprikken met een vork)
olijfolie
4 gesnipperde sjalotjes
10 zwarte peperkorrels
1 takje tijm
1 laurierblad
300 ml rode wijn
250 ml kippen bouillon
10 gram boter

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Verhit de olie in de koekenpan en bak de eendborsten op matig vuur krokant en bruin in een minuut op 5. Leg de eendenborsten op een bakplaat en bewaar het kookvocht voor de saus. Bak de eendenborsten af in de oven in een minuut op 15. Maak intussen de saus.

Zet pan op matig vuur, voeg een eetlepel kookvocht toe en laat hierin de sjalotjes gedurende 3 minuten zacht worden. Voeg peperkorrels, tijm, laurier en rode wijn toe. Breng het mengsel aan de kook op een hoog vuur en kook het in.(minuut of 5 of tot de pan bijna drooggekookt is).

Voeg  de bouillon toe breng het geheel weer aan de kook. Schraap alle restjes van de bodem. Als de saus een mooie dikte heeft, zeef je de saus. Vervolgens zet je de gezeefde saus weer op het vuur en voeg je er boter en zwarte peper aan toe. Lekker met aardappelpuree en spruitjes

Geen opmerkingen: