zondag 30 oktober 2011

Delicatesse: verse makrelen met limoen

Makrelen met hun bijzondere groenblauwe ruggen zijn lekker vet. We kennen, deze vraatzuchtige vissen in Nederland vooral gerookt. Het spierweefsel is net als bij zijn grotere neef tonijn rood. Bij ons in de kranten lees je er weinig over, maar in het Noorden is een heuse makrelenoorlog aan de gang. Onze vissers vangen kennelijk minder makreel of in elk geval in andere wateren.

Makreel kan vers, niet gerookt, echt een delicatesse zijn. Kortgeleden werden we aangenaam verrast tijdens een etentje door een recept van Onno Kleyn. Echt een aanrader dit recept.Voor de prijs hoef je het niet te laten. Zorg wel dat ze goed vers zijn.

Besneden makrelen met limoen
4 kleine verse makreeltjes, of 2 grote
3 tenen knoflook, gehakt
5 cm verse gember, gehakt
Handvol peterselie, gehakt
Rasp en sap van 2 limoenen
1 limoen, in dunne halve plakjes
6 eetlepels Thaise vissaus
Mespunt chilipoeder of meer
1 gulle eetlepel suiker
1 rode ui, in flinters
Handje verse koriander

Maak per vis drie kerven aan beide kanten, dwars op de rijrichting. Hier door krijgen de vissen straks meer smaak.Zet de oven aan op 200 graden.  Ik deed het aan beide zijdenRoer knoflook, gember, peterselie, limoenrasp en -sap, vissaus, chili, zout en suiker door elkaar. Leg de vissen op een stuk bakpapier in een ovenschaal en wrijf ze grondig in, zeker ook in de japen in de flanken. Wurm in de kerven, voor het mooi, halve plakjes limoen en flinters ui die half uitsteken. Giet resterende saus erover. Zet in de oven en bak ze gaar in 12 minuten. Bestrooi met koriander en serveer.

Met dank aan Paul

Geen opmerkingen: