dinsdag 4 oktober 2011

Goud versus zalm

Zalm en goud zijn de inzet van de lokale verkiezingsstrijd in Bristol Bay. De wateren van deze verlaten, bijna ongerepte, robuuste plek met nog geen 2000 inwoners zitten vol prachtige, wilde rode (sockeye) zalmen. De rode kleur komt door dat de zalmen zich te goed doen aan kreeftjes en garnalen die rondzwemmen in de koude stille Oceaan. De zalmen leven er samen met walrussen, elanden, wolven, beren en kariboes.

Tot zover niets aan de hand, tot een paar mensen onder de grond gingen kijken en daar het felbegeerde goud vonden. En dat moet nu naar boven. Tegenstanders van de Pebble Mine vrezen dat de natuur fors wordt beschadigd door de afgraving en het afval van de mijn. Ze zijn bang dat de rode zalm het niet gaat overleven.
Robbert Redford, 200 chefkoks en een aantal toonaangevende juweliers hebben zich al tegen de plannen gekeerd. Maar of zalm het gaat winnen van het goud is zeer de vraag....

Gravad (betekent begraven) lax met appelkappertjes
rode wilde zalm
bos verse dille
50 gram grof zeezout
40 gram suiker
grof gemalen zwarte peperkorrels
appelkappertjes
20 cl creme fraiche
1 el mierikswortel
1 el bieslook gehakt
1 th. citroensap

Hak de dille en meng de dille met het zeezout, de suiker en peper. Leg een zalmfilet met de velkant naar beneden op een groot vel plasticfolie. Verdeel het kruidenmengsel over de zalmfilet en druk licht aan en pak de zalm in twee/drie lagen folie in.

Leg de zalm in een grote ondiepe schaal en leg een snijplank, verzwaard met gewichtjes op de vis. Laat de zalm nu twee dagen marineren in de koelkast. Keer de vis hierbij elke 12 uur zodat het vocht dat zich ontwikkeld in het pakketje zich goed over de vis verspreid.Vergeet niet de gewichtjes terug te leggen op de plank. Snij de zalm in mooie dunne plakken.

Maak een sausje van zure room, mierikswortel (beetje), citroensap, fijn gehakte bieslook en een beetje dille. Breng het op smaak met wat peper en zout. Serveer het met appelkappertjes en maak het bord mooi op. Hotel New York geeft hierboven het voorbeeld.

Geen opmerkingen: