vrijdag 30 september 2011

Kunst redt Hortus Haren

Met veel liefde van vrijwilligers probeert de Hortus in Haren al jaren het hoofd boven water te houden. Jarenlang beheerde de Universiteit van Groningen het 20 hectare grote terrein met rotsen, tientallen tuinen en kassen . Maar voor onderzoek wordt het nauwelijks meer gebruikt. De Universiteit wil af van de kosten en stopt volgend jaar met financiële steun. Wilde plannen werden bedacht om deze prachtige plek rendabel te maken. Een Chinese tuin met paviljoenen werd aangelegd, dinosaurussen aangerukt, reeën verjaagd maar niets hielp. Het zag er somber uit.

Maar voor het eerst  in jaren heeft de tuin geen verlies gedraaid. Het aantal bezoekers steeg de afgelopen maanden met twintig procent. En wat was er anders dan andere jaren? Kunst.

Vanaf eind mei exposeren 22 Groningse beeldhouwers in het groen. Met verrassend beelden als de octopus van Harro Nikkels, het expressieve brons van Hugo Hol, parasiterende knikkers van Els Otten, lieve buikjes van Natasja Bennink en de prachtige takkenman van Henk Vos. Nog een laatste kans want na dit weekend zijn ze verdwenen.

Geen opmerkingen: