donderdag 3 april 2014

Tank bedreigt Venetië


Hoe breng je eer aan Venetië en maak je het in een keer weer de machtige stadsstaat die het ooit was. Je pakt een bulldozer,  bouwt het om tot een tank met een geïmproviseerd kanon en dan ga je op weg naar het San Marcoplein. Een kind kan de was doen. 
Hoe een tank ooit verder moet komen dan het plein zelf is een raadsel want alle straten zijn veel te smal, Het is al een wonder dat de tank op het plein komt met al dat water, een groot marine schip lijkt meer voor de hand te liggen. De separatisten zijn dan ook niet ver gekomen. Ook al hebben ze veel steun van de inwoners van Veneto die moeten op draaien voor het verkwistende Zuiden.

Dat het wel mogelijk is om Venetië per tank te veroveren bewezen in 2011 het kunstenaarsduo Allora en Calzadilla tijdens de biënnale. Al was de tank wel heel vredelievend omgebouwd tot een loopband. We lopen nog een paar rondjes mee met de loopbandtank zodat we ons dan kunnen vergrijpen aan een typisch Noord-Italiaans gerecht, de risotto.

Risotto met groene asperges, munt en doperwten
350 gram risotto rijst
bosje groene asperges
150 gram verse erwtjes
2 sjalotten
flinke teen knoflook
handje munt, gehakt
50 gram boter
olijflolie
1 liter groentebouillon
glas witte wijn
75 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Snipper de sjalot, snij de groene asperges in stukjes (onderste houtige deel haal je weg). Verhit  olijfolie in een grote pan en fruit de sjalotten en de knoflook. Voeg de rijst toe;
roer 2 minuten zodat de rijstkorrels glazig worden. Doe de wijn erbij en laat inkoken. Voeg een soeplepel bouillon toe, wacht tot die is geabsorbeerd en voeg weer een lepel toe. Roer af en toe. Voeg na circa 15 minuten de groenten toe. De risotto is goed als de korrel zacht is, alleen in het midden mag nog een beetje bite hebben. Meestal is dat na een minuut of 25. Wacht 1 minuut en voeg aan het einde de munt, boter en geraspte kaas toe. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe. Meteen serveren. Lekker van zichzelf, maar ook heel goed te combineren met een gegrild of gebakken  lamskoteletje met rozemarijn en knoflook.

Geen opmerkingen: