woensdag 23 april 2014

Dodo op zeereis naar Japan

Een dodo wil niet reizen. Dat overleeft hij niet, hij wordt ziek van de golven en van heimwee naar zijn thuiseiland Mauritius. Toch waagde één de oversteek na Japan. Niemand dacht dat het kon, maar hij kwam heelhuids aan op het eiland Deshima, een eilandje voor de kust van Japan. Hadden maar meer de gok met de VOC gewaagd dan waren er nu misschien nog dodo's geweest.

Hoe deze merkwaardige kip smaakt zullen we nooit kunnen proeven, maar nu we toch in Japan zijn aangeland nemen we genoegen met een smakelijk tonijnhapje (Japan is goed voor de helft van de tonijn consumptie; autofabrikant Mitsubishi is de grootste importeur en heeft een eigen tonijnvloot en tonijnboerderijen). Niet te vaak, anders sterven zij ook uit.....

Dichtgeschroeide Tonijn met Japanse Aioli
4 tonijnsteaks
4 el mayonaise
1 el bruine suiker
1 el Dijon mosterd
2-3 el  Japanse sojasaus
beetje water
1 tl walnotenolie
1 el sesamolie
2 el sesamzaadjes
zout 
zwarte peper, gemalen

Meng de mayonaise, bruine suiker, mosterd en sojasaus door elkaar. Verdun het met een beetje water. Als je het in een spuitbusje doet, kan je straks de tonijn mooi opmaken.
Kruid de tonijn met de sesam en zout en peper en bak die in een gloeiend hete pan, alleen om dicht te schroeien. Lekker met gewokte groenten, zoals lenteui en sugarsnaps samen met noedels. Kan ook heel goed als voorgerecht. Snij dan de tonijn in mooie plakjes.

Geen opmerkingen: