maandag 5 maart 2012

Zee van zonnebloemenpitten

Ieder zaadje en het zijn er duizenden, nee miljoenen is met aandacht en liefde beschilderd door 1600 arbeiders in Jingdezhen, de porceleinenhoofdstad van ChinaEn pas na een jaar waren het er genoeg, maar dan heb je ook een hal in Tate Modern vol. Of een grote zaal, zoals nu, in Museum de Pont in Tilburg.

Maar daar ontbreken er wel een paar, zeker 8 miljoen stuks die vandaag aangekocht zijn door Tate.  De bedenker van dit opmerkelijke werk is de moedige Chineze kunstenaar Ai WeiWei.  Natuurlijke zonnebloempitten zijn voor Chinezen vertrouwd voedsel.  Daarnaast heeft de zonnebloem ook een andere betekenissen.  De grote Chineze leider, Mao Zedong vergeleek zijn volk met zonnebloemen die vol bewondering opkeken naar hun leider.

De Chineze overheid zit met deze onverstoorbare man en zijn zonnebloempitten in hun maag. Ze pakken hem af en toe op maar ze krijgen niet echt vat op hem. Als uiterste tegenwerping vertellen ze hem dat hij wel voor de CIA moet werken, want zulke slechte kunst zou je nooit in China kunnen verkopen.

Salade met  geroosterde zonnebloempitjes
veldsla
1 rode ui,
0,5 rode paprika,
0,5  gele paprika
4 kwarteleitjes
handje vol  zonnebloempitten
8 plakjes ontbijtspek
lenteui
twee tenen knoflook
1 eetlepel honing
3 eetlepels wijnazijn
olijfolie
mosterd
Italiaanse kruiden (oregano, rozemarijn, tijm)
Parmezaanse kaas
zout en peper

Rooster in een droge koekenpan  de zonnebloempitten  lichtbruin. Snij lenteui in kleine rondjes en de paprika's in dunne reepjes. Bak met  olijfolie en een paar schijfjes knoflook de ui en paprika op een laagvuurtje beetgaar. Evt. kan je er wat gedroogde chili bij doen.
Maak een dressing vd kruiden, mosters, olijfolie, zout, peper en azijn.


Bak de ontbijtspek uit. Snij de rode ui in kwart en snijd er dan dunne reepjes van. Kook de kwarteleitjes hard en leg ze dan in koud water. Als je de veldsla knapperig wil leg de sla dan 20 minuten voor je ga eten in water met veel ijsblokjes. Vergeet de sla dan niet voor gebruik goed droog te zwieren.

Hou de eitjes, de spek en de zonnebloempitjes apart. Meng alle andere ingredi├źnten voorzichtiog door elkaar. En garneer het het met de eitjes, de spekreepjes en de pitjes. En maak het af met een paar dunne krullen Parmezaan. Lekker stevig broodje (bijv campagnard vd AH) erbij met zoute boter en je dag is goed.

Geen opmerkingen: