zondag 18 maart 2012

Voedsel jutten

Na een lekker storm kan je van alles vinden op het strand. Eilanders weten er alles van en rijden met stoere auto's het strand op op zoek naar hout, schoenen en wat er verder van voorbijgaande boten is afgewaaid. Maar je kan sinds kort ook jutten op de akkers van de boeren. Niet naar zout hout, maar naar voedsel.

Met een speciale voedseljutterstas op zoek naar verloren wortels, prei en sla. Na het oogsten blijft er op de akkers zo'n 5 tot 10 procent van de groentes liggen op klei of zand. Zonde. Maar daar heeft Noejska Klomberg iets op gevonden.

Ze maakt met boeren de deal dat wij over hun land mogen lopen en alles mogen  meenemen wat is blijven liggen voor 45 euro per jaar. Het ingezamelde geld wordt verdeeld onder de deelnemende boeren. En wij wandelen tussen kievitseieren en vullen onze tassen vol met lekkere groenten, lekker een paar uur buiten. En als we daar klaar zijn en we een mooi maaltje hebben gekookt, kijken we tevreden op ons eigen gejutte stoeltje naar de ondergaande zon .

Preisoep
5 preien, in ringen
2 sjalotten, in ringen
1 winterwortel, in kleine stukken
1 eetl boter
2 ltr. groentebouillon
een handje venkelknolzaad
100 ml slagroom [of créme frâche light]
stuk oude kaas

Laat de boter in een koekenpan smelten. Smoor op laag vuur de prei- en sjalotringen gaar met de stukken pastinaak en wortel. Voeg de groente- of kippenbouillon en het venkelknolzaad toe en kook alles op laag vuur tot een dikke soep. Breng de soep op smaak met een scheutje room, zout en peper

Geen opmerkingen: