maandag 20 februari 2012

Lof voor Job

Na al dat getob, stond hij daar vandaag. Ferm, als een staatsman. Ontspannen en vooral opgelucht. Job gooit het bijltje er bij  neer. De bestuurder bleek geen straatvechter, geen man voor korte oneliners, gemene kopstootjes en ferme uitspraken.
De partij werd kleurloos van al die redelijkheid en haar volgers begonnen steeds meer een straatje verderop te kijken. Tijd voor een nieuw gezicht, een nieuw elan.

En Job mag weer zichzelf zijn en 's avonds alle tijd nemen voor een van zijn favoriete recepten: Brussels Lof. 

Brussels lof met ham en kaas 
1 kilo kruimige geschilde aardappels
4 stronken wit lof
2 ons mooie ham
boter
1,5 ons geraspte belegen kaas
scheut melk
zout

Kook de aardappels met niet teveel water en wat zout gaar. Maak de lof schoon en haal onderin het hart er uit. Kook in een andere pan de witlof met zout en water (een minuut of 15) zacht. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smeer een overschaal in. Stamp/of beter nog knijp de gare aardappels fijn en maak er met wat boter en melk puree van. Leg een laag puree in de ovenschaal. Leg daar bovenop een laag gekookte witlof en vervolgens de ham en geraspte kaas en vervolgens weer aardappelpuree etc. (eindig met kaas) Zet de schotel in de oven en laat het 20-25 minuten in de oven staan.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Het is 1 van m'n favoriete schotels. Ik heb van m'n moeder geleerd om elk stronkje in 2 grote plakken gekookte ham te rollen, af te dekken met kaas en ook te eindigen met een dunne laag puree (met veel nootmuskaat). Desnoods volgende dag in oven met boter en panneermeel voor een krokant korstje....

Sietske van Weerden zei

Klinkt ook goed. Ik ken het zo ook van huis uit.