zondag 19 februari 2012

Stroganoff voor een vijfvoudig schaatskampioen

|
Andy Warhol
Als een tsaar heerste hij opnieuw over het ijs in Rusland. Voor de vijfde keer flikte deze robuuste Fries het opnieuw;  Sven Kramer kampioen WK alround schaaten. De Russen zelf waren nergens, maar in de verte doemde er wel een Noor op. De Nederlanders mogen aan de wodka voor een avond. Ook de dames, want Ireen Wüst werd voor de derde keer kampioen.

En van al dat schaatsen krijgt een mens honger en wil je ook wel weer eens wat anders dan pasta. Dus voor vandaag zetten we Biefstuk Stroganoff op het menu. Stroganoff is geen verzinsel, maar een bestaande puissante rijke Russische familie tot een wereldoorlog en een revolutie roet in het eten gooide.

Over de oorsprong van de saus zijn meerdere verhalen, maar in allemaal is de kok van graaf Pavel Stroganoff betrokken. Het bekendste verhaal is dat het een winnend recept was bij een kookwedstrijd in Petersburg in 1890.

Biefstuk Stroganoff
6-8 ons biefstuk of rosbief
2 uien (gesneden)
champignons of andere paddenstoelen
0,5 paprika  groen (in dunne reepjes)
0,5 paprika rood (in dunne reepjes
teentje knoflook
water
wodka
bacon
boter
klein pakje (slag)room
peper en zout
half bouillonblokje (paddenstoelen)
beetje bloem

Fruit de uien goudbruin. Bak de bacon apart uit. Voeg bij de goudbruine uien een deel van de paprika, de uitgeperste knoflook en de champignons aan de uien toe.

Zout en  peper naar smaak toevoegen (denk er aan dat de spek ook zout is). Voeg het uitgebakken spek toe. Voeg bloem toe en doe daarbij langzaam wodka bij naar smaak . Roer de saus glad en leng de saus eventueel aan met water en dan een tijdje inkoken.

Half bouillonblokje toevoegen en naar smaak wodka en/of peper.Aan het einde de resterende paprika en room toevoegen. Roer het geheel tot je een mooie lobbige saus hebt.

het vlees bakken naar eigen voorkeur. Het vlees kan in reepjes worden gesneden  (zo hoort het eigenlijk) en door de saus worden gemengd of apart worden geserveerd.

Geen opmerkingen: