maandag 29 augustus 2011

“Waar blijven de frieten, Maria?”.

Of de Vlamingen en Walen ooit nog samen een regering gaan vormen is maar zeer de vraag. Het antwoord blijft hangen in de lucht als deze geweldige luchtfietser van Panamarenko te vinden op een groot plein in Antwerpen. Wellicht moet de oplossing worden gevonden in de surrealistisch dromen van Belgische kunstenaars, want redelijke argumenten kunnen een taalstrijd niet winnen.

Of misschien heeft oud-premier Guy Verhofstadt de sleutel in handen. Hij zei gisteren in Zomergasten dat de formatie van een Belgische regering niet zonder goede kokkin kan. Dus een maaltijd is wellicht een goede start. Regeren kan alleen met een goed gevulde maag.

Toen Guy zelf de skepter mocht zwaaien over dit bijzondere landje, nam hij meteen een kokkin in dienst.Geen Vlaamse of Waalse Marie overigens maar een Italiaanse. Menigeen mocht graag een hapje mee eten bij de premier. Weer eens wat anders dan een broodje kaas en een glas melk.

Na een hartoperatie moest de kokkin het tot verdriet van de premier wat rustiger aan doen. Af en toe verzuchtte hij dan ook  “Waar blijven de frieten, Maria?” Misschien had hij ze vaker kunnen blijven eten als ze de frieten in ganzenvet had gebakken want dat schijnt gezond te zijn. Ze waren in elk geval zeker in de smaak gevallen bij deze bourgondiër want ze zijn lekker...

Frieten in ganzenvet
500 gram vastkoken aardappels (bintjes).
100 gram ganzenvet (Sligro, poelier)
zout

Boen de aardappels schoon en snij ze in slordige frieten. Dep ze goed droog.Verhit 100 g ganzenvet in een koekepan en verdeel de frieten in een enkele laag over de bodem. Laat ze op laag vuur en met een deksel op de pan zachtjes 10-12 minuten garen. Draai ze halverwege om.

Zet het vuur hoger en bak de frieten in een paar minuten goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier, schud om met zout. Lekker met zelfgemaakte beetje zurig mayonaise.

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.